Milan Marić otkrio šta mu je Žarko Laušević rekao o seriji „Pad“ i ubistvu koje je počinio: Jednu stvar je prećutao (FOTO/VIDEO)

17.01.2023

09:01

0

Autori su istakli da Laušević ne želi ni na koji način da se oglašava o ovoj seriji

Milan Marić otkrio šta mu je Žarko Laušević rekao o seriji „Pad“ i ubistvu koje je počinio: Jednu stvar je prećutao (FOTO/VIDEO)
Milan Marić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

- Svi mi glumimo. U društvu, pred mamom i tatom, kod kuće… Stalno glumimo, ne glumimo samo kada spavamo. Srž glume nije laž, srž glume je istina – reči su glumca Ivana Maslaća, (Milan Marić), kojima se završava prva epizoda serije “Pad”, koju je ekipa portala 24sedam imala prilike da pogleda na prvoj novinarskoj projekciji u Jugoslovenskoj kinoteci.  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tajna dobre serije je uvek u pravom balansu između fikcije i realnosti. Radom na ovoj seriji, kreatori su sami sebi zadali prilično težak zadatak, s obzirom na to da su za motiv uzeli tragičan događaj koji se zaista dogodio tačno pre 30 godina.

Međutim, to je bilo samo polazna tačka, sve ostalo u seriji je rezultat umetničke i kreativne slobode autora.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Reč je o tragičnom događaju koji se dogodio u leto 1993. godine, kada je jugoslovenski glumac na vrhuncu slave Žarko Laušević u Podgorici prilikom sukoba kod jednog kafića pištoljem usmrtio svoje napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, i teško ranio Andriju Kažića, za šta je osuđen na višegodišnju robiju.

Žarko Laušević nije bio aktivni učesnik serije

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kreatori ovog projekata kažu da je Laušević bio upoznat sa pripremom serije "ali nije bio aktivni učesnik".

Takođe, kako su istakli, Laušević ne želi ni na koji način da se oglašava o ovoj seriji, jer je sve odgovore dao u svojoj biografskoj knjizi "Godina prođe, dan nikad”, koja je osnova scenarija.

- “Pad” se ne bavi forenzikom i činjenicama samog događaja, nego simbolično, situacijom koja je posledica užasa devedesetih - izjavio je reditelj serije Bojan Vuletić, na konferenciji, nakon novinarske projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci.

On je istakao da su želeli da naprave univerzalnu priču u kojoj će se svako prepoznati.

Niko nas ne priprema na pad

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumac Milan Marić koji igra glavnu ulogu otkrio je da se pre početka snimanja čuo sa Lauševićem koji je odgledao snimljene epizode "Pada".

- On me je pozvao kao stariji kolega i imao je potrebu da mi poželi sreću. Malo smo iskoristili vreme da pričamo o glumačkom poslu. Imao sam osećaj da mi govori: “Ja ti verujem”. To mi je bilo veoma važno - ispričao je Marić.

Nakon što je drugi put razgovarao sa Lauševićem, glumac je priznao da je bio srećan zbog onoga što je čuo od njega, ali da će ono što mu je stariji kolega poverio ostati između njih dvojice.

Promo
 

- Od kada smo počeli sa radom na seriji otvorilo se glavno pitanje šta je to pad, i ja još uvek nemam odgovor. Od kada se rodite svi vas spremaju za uspon, niko za pad - naveo je Marić i dodao:

- Nakon pada nameće se ključno pitanje, ko smo mi posle tog pada? Teško je pričati o padu, jer niko ne zna šta je pad, to je kao mrak kojeg se svi plaše jer ne znaju šta ih čeka tamo - rekao je glumac.       

Igranje sa frustracijama i slabostima

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Marić je objasnio da serija nije klasično dramatruški pisana i da ima “više šina”.

- Sam rad na ulozi je bio donekle olakšavajući. Bavim se tim poslom, pa nisam morao da radim na nekim stvarima koje bi bile neophodne da sam, na primer, glumio hirurga. S druge strane, sve je moralo da bude novo, da sebe kao glumca sklonim, poništim, da bih mogao da napravim drugu ličnost - opisao je Marić kako je stvarao svoj lik u “Padu”.

Kako je dodao, rad na ulozi je podrazumevao “igranje sa svojim frustracijama i slabostima od kojih se pravi neka alhemija koja se na kraju daje publici”.

Odbraniti dostojanstvo žene koja spašava porodicu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumica Milica Janevski igra lik Sanje, prve supruge Ivana Maslaća.

- Ona ga najbolje poznaje i pre nego što je postao glumac. Ona je neko ko je morao da spašava porodicu, neko ko je dostojanstven - objasnila je Janevski. Kako je dodala, njen glumački zadatak bio je “odbraniti dostojanstvo žene koja se našla u jako teškoj situaciji”. 

Glumica Anđela Jovanović igra lik Ane, koja "ostaje uz svog čoveka do kraja, bez obzira na sve".

-  Ana je sunce, neko ko donosi svetlost u jednom mračnom trenutku, pruža prozor u paralelni univerzum, gde ljubav može da pobedi - rekla je ova mlada glumica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako jedan život može da se promeni za čas

Glumac Dragan Marinković Maca igra zatvorskog lika koji je optužen za kompletno ubistvo porodice.

Marinković je rekao da je posebno bilo izazovno snimanje scena u zatvoru Zabela, jer iako je samo reč o snimanju, niko ne može da ostane ravnodušan na atmosferu koja vlada tamo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U seriji igra i Svetozar Cvetković, glumac svedok vremena tragičnog događaja.

- Ovo je istina o jednom vremenu i kako jedan život može da se promeni za čas i više nikad da se vrati na staro - naveo je ovaj umetnik.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Veliki bestseler i dokument o jednom vremenu

Kreativni direktor produkcijske kuće Fajerflaj Boban Jevtić je rekao da je rad na projektu počeo pre skoro dve godine, kao i da je reč "o velikom bestseleru, koji je istovremeno literarno veoma zanimljiva knjiga i važan dokument o vremenu".

- Bilo je najkomplikovanije kako u knjizi takvog sadržaja, gde je sve psihološka drama, naći jasnu formu, da bude zanimljiva gledaocu. Pronađena je forma koja je zahtevnija. Odaljili smo se od knjige, uzeli smo dosta umetničke slobode, ali ostali verni motivima knjige - naveo je Jevtić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Direktorka direkcije za multimediju Telekoma Srbija Aleksandra Martinović je istakla da će serija "Pad" biti prikazana na Berlinskom festivalu na međunarodnom marketu, pošto je "internacionalizacija igranih sadržaja strateški cilj Telekoma".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U seriji rađenoj po scenariju Bojana Vuletića i Petra Mihajlovića igraju još i Boris Isaković, Mima Karadžić, Ljubomir Bandović, Dubravka Drakić, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin i drugi.

Serija će biti emitovana od 21. januara, u osam nastavaka, na televiziji Superstar, subotom i nedeljom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike