Ljubavna priča folk pevačice i udate žene: Provokativan film u režiji Mirjane Karanović

05.01.2023

09:00

0

Jedan od pet projekata iz celog sveta koji je podržala Francuska

Ljubavna priča folk pevačice i udate žene: Provokativan film u režiji Mirjane Karanović
Mirjana Karanović - Copyright Nebojša Babić

Filmski projekat „Narodna drama“ u režiji Mirjane Karanović i produkcije This and That Productions podržan je na konkursu francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike (Centre national de cinema et de l’mage animee - CNC).

Nacionalni centar za film i pokretne slike iz Francuske objavio je rezultate plenarnih sesija održanih u novembru 2022. godine na kojima je, kao jedan od pet projekata iz celog sveta, podržan filmski projekat „Narodna drama“ iz Srbije.

Promo
 

 

Provokativna i emotivna priča

- Osećam ogroman ponos zato što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu. Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta."Narodna drama" je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom. Sigurna sam da ćemo napraviti dobar i atraktivan film - izjavila je Mirjana Karanović

Producentkinja filma Snezana  van  Hauvelingen je istakla da je „Narodna drama“ prvi filmski koprodukcioni projekat podržan od strane CNC kao rezultat bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Republike Francuske koji je potpisan 2019. sa ciljem unapređenja kulturne saradnje dve zemlje i promovisanja srpske kulture i umetnosti u svetu.

 - Jako je teško dobiti podršku Cinema du monde fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije prepoznati važnost i podržati projekat - naglasila je producentkinja filma.

Veliki pozorišni hit

 - Bio je veliki izazov adaptirati izuzetno uspešnu dramu Olge Dimitrijević i svojevremeno pozorišni hit s obzirom da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme s kojima se žene nose u savremenom srpskom društvu. Čast mi je da sam kao scenarista doprineo uspehu ovog po svemu ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene - rekao je Bojan Vuletić, scenarista.

Martin Žilka
Bojan Vuletić

Priča o slobodi u patrijarhalnom društvu

- Narodna drama je na pozorišnim scenama pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu. Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi  - izjavila je dramaturškinja Olga Dimitrijević.

„Narodna drama“ Olge Dimitrijević, a prema adaptaciji scenariste Bojana Vuletića je priča o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu.

Rozi Kostani
 

U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje.

Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i Filmskog centra Srbije, a francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

Podsećamo da je producentska kuća This and That Productions u 2022. realizovala uspešne projekte “Mrak” Dušana Milića, ovogodišnjeg srpskog kandidata za nagradu Oskar, “Nečista krv - greh predaka” prvi film na srpskom jeziku na Netflixu, “Dnevnik Diane Budisavljevic”, TV seriju “Jutro će promeniti sve”, kao i druge, a producenti sa ponosom najavljuju i projekte u 2023. i to “Majka Mara”, “Ekskurzija” i “Oče nas” koji su međunarodne koprodukcije između najmanje četiri zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike