Oduševljena publika na premijeri predstave "Revolt": Od apsurda do ekstrema (FOTO)

24.12.2022

12:00

0

Petoro mladih glumaca u drami tumače više zanimljivih likova

Oduševljena publika na premijeri predstave "Revolt": Od apsurda do ekstrema (FOTO)
Predstava "Revolt" Atelje 212 - Copyright Promo/Boško Đorđević

Predstava “Revolt” britanske autorke Alis Berč u u režiji Jovane Tomić, premijerno je izvedena sinoć u pozorištu Atelje 212.

Komad u prevodu Radmile Radovanović, u originalu nosi naslov “Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni” priznate dramaturškinje iz Velike Britanije, a predstava je realizovana za veliku scenu “Mira Trailović”.

Petoro mladih glumaca u drami tumače više zanimljivih likova - Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković.

Milan Maricic/ATAImages
Predstava "Revolt"

Muško-ženski odnosi kratke jednočinke

Predstava modernog jezika i stilizacije nudi priču fragmentarne strukture, u formi omnibusa, kao u filmskoj dramaturgiji.

Svaka scena je gotovo zaokružena dramska situacija pretežno muško-ženskih odnosa, u formi kratkih jednočinki.

Svi fragmenti na svojstven način dovedeni su do neobičnog usijanja, skoro apsurda, ali i do ekstrema, što je izazivalo pozitivne reakcije publike.

Autorka Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka i ovo je prvo izvođenje nekog njenog komada u Srbiji i regionu.

Milan Maricic/ATAImages
Predstava "Revolt"

Obična situacija koja eskalira

Dobitnica značajnih teatarskih nagrada gradi višeslojne dramaturške priče koje pružaju neku sasvim novu dimenziju u trenutnoj ponudi beogradskih pozorišta i sigurno se izdvajaju autentičnim, svežim situacijama.

Tako se predstava otvara scenom između muškog šefa kompanije i zaposlene devojke, koja od njega traži da više nikad ne radi ponedeljkom, jer bi želela da se odmori, nije joj dovoljan slobodan (samo) vikend.

Naizgled obična situacija sasvim neočekivano eskalira u razne ekstremnosti, duhovite obrte, gde šef želi po svaku cenu da (veštački) ugodi službenici tako što bi joj vreme na poslu učinio toliko prijatnim i rasterećenim da se ona oseća kao u svom domu, ali time ne shvata poentu da ona samo traži trenutke za sebe.

Milan Maricic/ATAImages
Publika ispred Ateljea 212

Vulgarna seksualna igra

Druga priča odigrava se između dvoje supružnika u veoma vulgarnoj seksualnoj igri na ivici dobrog ukusa, te sigurno nije za svačiji senzibilitet.

Treća situacija na duhovit i uvrnut način govori o tome kako jedna benigna iskrena prosidba može krenuti u sasvim neočekivanom apsurdnom smeru, a ostale priče se dotiču otuđenja, samoće, umora od života, čak i jedne majke koja izgleda ne ume više da voli, ni ćerku, ni unuku.

Upravo za ovaj tekst  „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ autorka je dobila „Džordž Divajn“ nagradu za najperspektivnijeg novog dramskog pisca, česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe nekih njenih komada.

Svi glumci su skoro podjednako oduševili publiku, među njima popularne mlade glumice  - Jovana Stojiljković, trenutno aktuelna u bioskopima sa filmom “Vera” Nedeljka Kovačića (mnogi je znaju po filmskim i TV serijalima “Južni vetar” i “Senke nad Balkanom”) i Tamara Dragičević, proslavljena u filmu “Toma” Dragana Bjelogrlića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike