Nemanja Oliverić za 24sedam: Nismo ni svesni koliko zveri stvaramo

24.12.2022

19:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Zver nije životinja, nije čudovište, zver je povređena osoba", ističe glumac

Nemanja Oliverić za 24sedam: Nismo ni svesni koliko zveri stvaramo
Nemanja Oliverić - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U produkciji pozorišta „Boško Buha“, u četvrtak, 29. decembra, u 20 časova, u Teatru Vuk biće održana premijera predstave „Lepotica i zver“.

Lepotica i zver” je nadaleko poznata bajka o neobičnom susretu između užasavajuće Zveri i mlade lepotice, čija nevinost i iskrena saosećajnost uspevaju da razbiju davno bačenu kletvu i učine da Zver ponovo postane ono što je nekada davno bila - lepi mladi Princ.

Promo/Vladimir Jablanov
 

Drugačija priča od one na koju smo navikli

Komad koji je, prema ovoj bajci, sredinom prošlog veka napisao Nikolas Stjuart Grej, priča ovu priču iz nešto drugačije vizure od one koja je poznata mladoj “diznijevskoj” publici.

Ona nas izmešta iz ovog vremena i prostora u neki davno zaboravljeni kutak u kome se, u uzbudljivom okruženju zamkova i divlje prirode naseljene nekim drugačijim stvorenjima, odvija priča o magiji i čarobnjaštvu… Ova verzija bajke “Lepotica i zver” neverovatno je sveža, ali iako je pitka i zabavna, ona obiluje i ozbiljnim i dirljivim delovima, a naravno, veoma je uzbudljiva i dramatična.

Promo/Vladimir Jablanov
 

Režiju potpisuje Milan Karadžić, dramaturg je Ivana Dimić, a glavne uloge tumače Nemanja Oliverić, Bojana Stojković/Nevena Mihailović, Đorđe Kadijević, Anja Pavićević, Jana Bjelica, Ivana Zečević/Nađa Dulić i Branislav Platiša.

Lepota duše popravlja svet

Glumac Nemanja Oliverić je za naš portal o ovoj predstavi, njenoj simbolici i poruci, naglasio da nas ona uči da u životu postoje zveri, ali da nisu u pitanju čudovišta ili životinje:

- „Lepotica i zver“ pozorišta „Boško Buha“ donosi malo drugačiju verziju ove bajke u odnosu na onu Diznijevu na kojoj smo odrastali, ali obe nas svakako uče da u životu postoje zveri. Mozda to zvuči suviše grubo i možda svi mislimo da u našim životima nema mesta za te zveri, da one nisu i ne treba da budu pored nas, niti da u bilo kakvoj meri utiču na naš život, ali dok mi tako zamišljamo i promišljamo naš život, nismo ni svesni koliko zveri oko nas stvaramo - ističe ovaj umetnik i dodaje:

Promo/Vladimir Jablanov
 

- Zato postoji ova bajka za mene i tome nas uči - da svaka povreda koju nekome nanesemo, mislim na duševnu povredu, a ta povreda se ne zaleči, približava povređenog tome da postane zver. Zver nije životinja, nije čudovište, zver je povređena osoba. Tu na scenu stupa lepota. Znamo svi gde lepota leži i šta lepota može. Spoljašnja lepota je bonus i ona nas obara sa nogu, a ona prava lepota - lepota duše popravlja svet - zaključuje Oliverić.

Pretpremijera predstave je zakzana za sredu, 28. decembar u 12 časova, dok je repriza u petak, 30. decembra u 18 sati. Sve predstave igraju se u Teatru Vuk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike