Stekao je mnoge neprijatelje: Kusturici uručena „Svetosavska povelja“ (FOTO)

01.04.2022

09:15

0

Reditelj je u svom govoru, između ostalog, rekao da kod drugih nagrada "nije izvesno da li će vam pokucati na vrata i tražiti da je vratite, danas kada se svaka reč i zarez meri, a ne ono što je čovek činio čitav život"

Stekao je mnoge neprijatelje: Kusturici uručena „Svetosavska povelja“ (FOTO)
Tan2022-3-31_145730465_1 - Copyright Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić

Reditelj Emir Kusturica primio je juče "Svetosavsku povelju" Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kusturica je priznanje primio od predsednika "Prosvjete" Milimira Mučibabića koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da uruči povelju "najvećem srpskom reditelju".

Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić
 

Svečanosti su prisustvovali patrijarh srpski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve, književnik i prethodni dobitnik "Svetosavske povelje" Matija Bećković, direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i drugi.

Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić
 

Kusturica je u svom govoru, između ostalog, rekao da kod drugih nagrada "nije izvesno da li će vam pokucati na vrata i tražiti da je vratite, danas kada se svaka reč i zarez meri, a ne ono što je čovek činio čitav život".

- Jedna pogrešna reč može da vas dovede u traumu. Međutim, čovekovo je da se brani i da pripada svojoj kulturi - istakao je Kusturica.

Srpski reditelj je rekao da je nedavno gledao "potresni" dokumentarni film o biolaboratorijama uništenim u Ukrajini "koje su bile sejači smrti".

Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić
 

Komentarišući film, Kusturica je dodao da ljudima nije jasno kako se kovid neprekidno vraća, od koga oboljevaju i umiru, a "izgleda da je to ručni rad, manufaktura koja je prvo zasejana u Gruziji gde se na laboratorije troši 20 miliona dolara godišnje".

- Jedan čovek kod koga se probudila savest, u tom filmu upozorava svoje sugrađane da se preko komaraca i gamadi nad njima vrši najgnusniji eksperiment - rekao je Kusturica.

On je dodao da "ovaj rat koji je počeo, ratni sukob ili intervencija, sigurno ima predigru u mnogim motivima koje će istoriografija tek da otkrije, ali je istina da se sa litrom kovida može zaraziti čitav grad".

Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić
 

Tokom govora reditelj je podsetio i na poglavlje "Veliki inkvizitor" iz romana "Braća Karamazovi" Dostojevskog navevši da se tu "nalazi tumačenje svega što mi danas živimo".

Mučibabić je u obrazloženju odluke o dodeli "Svetosavske povelje " naveo da je Kusturica renesansni stvaralac, u vizuelnom značenju te reči, sa impresivnom stvaralačkom energijom i još impresivnijim rezultatima".

Prema njegovim rečima, u Emiru obitavaju režiser, scenarista, glumac, muzičar, književnik, graditelj mislilac, borac za slobodu i istinu protiv revizije istorije i globalizma i holivudizacije.

Uručenje "Svetosavske povelje" Emiru Kusturici Tanjug/Rade Prelić
 

- Stekao je mnoge neprijatelje. One koje regrutuje pakost, zloba i zavist mogu nekako razumeti. A one iz „kruga dvojke“ koji se predstavljaju kao beogradska elita... istinski žalim. Za njih je i Novak Ðoković balkanski špekulant - rekao je Mučibabić.

SKPD "Prosvjeta" osnovano je 1902. godine u Sarajevu sa ciljem da radi u Bosni i Hercegovini na očuvanju srpske kulture, pisma i jezika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike