Kusturica otkrio zašto je dobro imati strogu ženu: Ovo tvoje uopšte nije loše

02.09.2022

10:30

0

„Tako je bilo i pre 30 godina, kada sam polako počeo nešto da pišem, verujem da bi Čehov rekao za mene: ’Mali nije loš’“, ističe poznati reditelj

Kusturica otkrio zašto je dobro imati strogu ženu: Ovo tvoje uopšte nije loše
Tan2022-9-1_203349955_1 - Copyright Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović

Reditelj i pisac Emir Kusturica sinoć je bio poslednji gost u ciklusu “Letnji plato BGB” u Biblioteci grada Beograda, gde je govorio o svojim romanima i zbirkama priča “Smrt je neprovjerena glasina”, “Sto jada”, “Šta mi ovo treba” i pre svega o najnovijem delu “Vidiš li da ne vidim” o piscu Peteru Handkeu.

Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović
 

Proslavljeni reditelj je otkrio da mu je supruga, kad je pročitala knjigu o Handkeu, rekla: "Ovo tvoje uopšte nije loše".

- I to je bilo sve. Pritom, Maja čita barem jednu knjigu nedeljno. Dobro je onda imati strogu ženu. Tako je bilo i pre 30 godina, kada sam polako počeo nešto da pišem, verujem da bi Čehov rekao za mene: "Mali nije loš". On je bio preteča egzistencijalne drame - ispričao je Kusturica.

Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović
 

Dodao je da on pripada nekom prošlom vremenu koje su činili Dostojevski, Gogolj ili Čehov, a od savremenih pisaca izdvaja ruskog autora Zahara Prilepina i američkog novelistu Džonatana Frenzena.

Naveo je da je bio inspirisan Čehovom u svom prvom romanu "Smrt je neprovjerena glasina".

- Nema literature na svetu koja ne sadrži Čehova. On je bio lekar koji je u svojoj 40. godini napisao sva ta dela - drame, priče, pripovetke - podsetio je reditelj koji ima svoje viđenje umetnosti, tačnije autentičnu definiciju: "Umetnost je jedan terapijski put. To je njen najviši smisao. Ona terapijski deluje na ljude i ne pripada tržišnoj ekonomiji".

Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović
 

Govoreći o knjizi "Vidiš li da ne vidim" o kontroverznom austrijskom piscu, nobelovcu Peteru Handkeu, Kustrurica ističe da mu je Srbija bila inspiracija da skrene sa svog puta i koloseka.

- Handke je oduvek bio van mejnstrima i onda je odjednom neverovatno trijumfovao u Stokholmu kada je osvojio Nobelovu nagradu. To sigurno niko na svetu nije očekivao, nadao se, ni sanjao da može da se desi - rekao je opisujući dodelu Nobelove nagrade za književnost u Stokholmu kao masonsku žurku od hiljadu ljudi.

Emir Kusturica i Peter Handke/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
 

- Čini mi se da je sa osvajanjem Nobelove nagrade Handke postao nestvaran, odnosno kao da je više literarni junak nego živ čovek. Familija mu je bila prisutna tamo, a on je uvek preosetljiv, emotivan, nepoverljiv prema ljudima. Tako je od nekog lika dobio predlog da taj napiše knjigu o njemu. Meni je to ispričao, a onda sam mu ja rekao da ne pristaje na to, da ne daje biografiju o sebi i da ću ja napisati knjigu o njemu, na šta me je on zbunjeno i sumnjičavo pogledao - otkrio je Kusturica.

Emir Kusturica Tanjug/Sava Radovanović
 

Ispričao je da je tri puta počinjao da piše tu knjigu i da mu nije išlo, jer mu je svaki put delovalo progrešno.

- Uplašio sam se da će to na kraju biti jedan politički pamflet - zaključio je poznati reditelj i naveo misao Handkea koja je na njega ostavila snažan utisak:

"U racionalnosti nema vere ni religioznosti, ali zato u božanskom drhtaju postoji sve to što pokriva čovekov emocionalni svet".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike