Ekskluzivna premijera popularnih domaćih filmova: Prvi dani nove godine uz televiziju

24.12.2022

10:30

0

Tokom praznika uživanje uz bioskopske hitove

Ekskluzivna premijera popularnih domaćih filmova:  Prvi dani nove godine uz televiziju
Copyright Promo/RTS

Gledaoce tokom praznika očekuju tri premijere popularnih domaćih filmova.

U pitanju su bioskopski hitovi: "Južni vetar: Ubrzanje" i "Leto kad sam naučila da letim", kao i srpski kandidat za Oskara -" Mrak".

Na RTS -u ovi filmovi će biti prikazani 1, 3, i 4 januara.

Južni vetar: Ubrzanje

Gledaoci RTS-a prvi put će na malim ekranima moći da pogledaju popularni kriminalistički film iz 2021. godine - „Južni vetar: Ubrzanje“, reditelja Miloša Avramovića, 1. januara u 21h na Prvom programu RTS-a.

Promo/RTS
 

U pitanju je nastavak filma Južni Vetar iz 2018. i istoimene TV serije iz 2020. godine. Petar Maraš koristi prednosti stečenog statusa neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja.

Želeći da proširi posao i vrati se u okvire zakona, Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa vernim Baćom odlazi u istočnu Srbiju. Dobili su zadatak od države da od seljaka kupe imovinu za prolazak cevi za Južni tok.

Seljaci nude svoju ponudu a Crveni im daje manje od 10% iznosa koji su tražili. Seljaci prihvataju, a Maraš cepa ugovor. Odlučuje da napravi sopstveni posao sa seljacima i daje im duplo više od onoga što im je Crveni ponudio.

Promo/RTS
 

Marašev brat Nenad počinje na svoju ruku da vodi posao dilovanja, nakon čega ga saradnik namešta Bugarima koji ga otmu. Kada Maraš sazna za to, ilegalno odlazi u Bugarsku i bežeći od granične policije, uspeva da sazna gde se njegov brat nalazi. Pomaže im Bugarin kome je namešteno zajedno sa Nenadom, ali je pukom srećom preživeo.

Zajedno napadaju selo u kom se nalazi kriminalna grupa koja je otela Nenada...

Promo/RTS
 

Igraju: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Radovan Vujović...

Leto kad sam naučila da letim

Porodični film, Radivoja Andrića iz 2022. godine, koji je pobrao silne nagrade po festivalima širom Evrope imaće ekskluzivnu premijeru trećeg dana Nove godine na Prvom programu RTS-a u 13h.

Film se temelji se na istoimenom, popularnom romanu Jasminke Petrović.

Promo/RTS
 

Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa svojim društvom. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce.

Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna , ali velika istraga babinog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne.

Sa novim prijateljstvima i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.

Promo/RTS
 

Film je dobio Nagradu najboljeg evropskog filma za decu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, dok je na Pulskom filmskom festivalu film osvojio najvišu ocenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.

Glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

Promo/RTS
 

Tu je i specijalnu Grifon nagrada za životnu sredinu na 52. Festivalu filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije, kao i nagrade na festivalima u Švajcarskoj, Španiji, Bugarskoj, Nemačkoj….

Snimanja su obavljena na lokacijama u Beogradu kao i na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu Hvar.

Film je u zemlji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca.

Uloge: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Frano Lasić...
Režiju potpisuje Radivoje Raša Andrić, a scenario Ljubica Luković.

Srpski kandidat za Oskara – film „Mrak“

„Mrak“ je psihološki triler iz 2022. godine koji prikazuje istinite događaje iz vremena martovskog progona na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine.

Promo/RTS
 

Gledaoci RTS-a imaće priliku da ga pogledaju u sredu. 4. januara na Prvom programu RTS-a.

Film obrađuje temu života u stalnom strahu, devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sa majkom i dedom u praznoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak menja sve.

Promo/RTS
 

Svetsku premijeru film je imao na 33. filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno osvojio i nagradu publike, a potom je dobio još dva priznanja na jubilarnom, 50. Festu.

Promo/RTS
 

Igraju: Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Nikola Rakočević... Režija: Dušan Milić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike