Zbog čega Markes nikada nije dozvolio da se snimi film „Sto godina samoće“: Razlog je neverovatan

28.11.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Roman je prodat u preko trideset miliona primeraka i preveden na trideset pet jezika

Zbog čega Markes nikada nije dozvolio da se snimi film „Sto godina samoće“: Razlog je neverovatan
Gabrijel Garsija Markes - Copyright Profimedia

Gabrijel Garsija Markes, kolumbijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost doprineo je tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti.

Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Biolozi pišu da je detinjstvo proveo sa babom i dedom od kojih je slušao priče prožete sujeverjem, te su one kasnije postale okosnica njegovih dela.

Profimedia
 

Najveći deo svoga života proveo je u Meksiku i Evropi, a njegovo najpoznatije delo “Sto godina samoće”, prodato je u preko 30 miliona primeraka i prevedeno na trideset pet jezika. Ova knjiga je bila ključna za to da Markes dobije Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

Oni bi izabrali nekog kao što je Robert Retford

Roman, koji  je prvi put objavljen 1967. godine, prikazuje sto godina istorije izmišljenog kolumbijskog grada Makonda i to kroz sedam generacija porodice Buendija.

Zanimljivo je da je većina Markesovih knjiga dobila svoje filmske adaptacije, dok je roman „Sto godina samoće“, iako najpoznatiji, ostao uskraćen za „život“ na filmskoj traci.

Čuveni pisac je jednom prilikom naveo i razlog zbog čega nikada nije dopustio da se na osnovu ovog dela snimi film.

Robert Retford, film “Veliki Getsbi”/ Profimedia
 

- Oni bi izabrali nekog kao što je Robert Retford. A većina nas nema rođake koji izgledaju kao Robert Retford - objasnio je Markes.

Legendarni “Gabo”, veliki prijatelj Fidela Kastra i Emira Kusturice, napustio je ovaj svet 17. aprila 2014. godine, u 87. godini života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike