Šokantno otkriće o Ernestu Hemingveju: Nosio je žensku odeću i sebe nazivao „devojkom“ svoje supruge

10.10.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Umrljana braon sveska otkrila je mnoge tajne o slavnom piscu

Šokantno otkriće o Ernestu Hemingveju: Nosio je žensku odeću i sebe nazivao „devojkom“ svoje supruge
HEMINGVEJ - Copyright Ernest Hemingvej/ Profimedia

Najvredniji materijal iz života Ernesta Hemingveja, otkriven u poslednjih 60 godina, nalazi se u novoj arhivi koja je nedavno otvorena za naučnike i javnost na Univerzitetu Pen Stejt. Materijal pod nazivom "Kolekcija Tobija i Beti Brus o Ernestu Hemingveju" obuhvata četiri neobjavljene kratke priče, nacrte rukopisa, bezbroj fotografija, prepiske i kutije sa ličnim stvarima slavnog pisca, za koje stručnjaci kažu da će promeniti doživljaj javnosti i istoričara o umetniku čiji su život i rad obeležili jednu epohu.

Karl Ebi, predsednik Fondacije i društva Ernesta Hemingveja, izjavio je da je oduševljen obiljem materijala pisca najpoznatijeg po delima kao što su „Sunce se ponovo rađa“ i „Starac i more“, depeše iz Drugog svetskog rata i Španskog građanskog rata i njegove ličnosti veće od života kao velikog pijanca i vrednog pisca autsajdera.

Ernest Hemingvej Wikipedia
 

- Hemingvej je osmislio modernu američku prozu i kratku priču. Njegovo najbolje delo je duboko dirljivo, bogato značenjem i psihološkom složenošću. Činilo se da živi u epskim razmerama, u fascinantnim vremenima, na neverovatnim mestima, a pošto je tokom svog života bio mitologizovan, njegova javna slika do danas zadržava svu privlačnost i moć mita. Ovde ima dovoljno novog materijala da generiše nove biografske i interpretativne uvide u godinama koje dolaze - navodi Ebi, piše Njujork tajms.

Decenijama je većina naučnika koji su proučavali Hemingveja mogla da govori samo o „Brusovoj kolekciji“, ne znajući njen tačan sadržaj, ni lokaciju. Ono što su znali jeste da je 1939. godine, nakon što se njegov drugi brak raspao, Hemingvej ostavio svoje stvari u skladištu „Sloppy Joe’s“ bara, njegovog omiljenog mesta u Ki Vestu, na Floridi, i nikada se nije vratio po njih.

Ernest Hemingvej/ Profimedia
 

Nakon Ernestove smrti, njegova četvrta žena, Meri Velš Hemingvej, pregledala je materijal, uzela šta je htela, a ostalo dala dugogodišnjim prijateljima, Beti i Tobiju Brusu. Tobi je godinama bio deo Hemingvejevog najužeg kruga ljudi, ne samo kao njegova desna ruka, već i kao izvođač radova, mehaničar i vozač.

Gomila materijala je decenijama stajala u kartonskim kutijama i kontejnerima za skladištenje municije, preživevši uragane i poplave. Pre mnogo godina, Beti i Tobijev sin, Bendžamin Brus i lokalni istoričar Bruster Čemberlin, počeli su da prave inventar u konsultaciji sa naučnicom Sandrom Spanijer. Pored ulaznica za borbe bikova, čekova, isečaka iz novina i pisama njegovog advokata, članova porodice i prijatelja, otkrili su umrljanu braon svesku. Unutra je bila Hemingvejeva prva poznata kratka priča, o izmišljenom putovanju u Irsku, napisana kada je imao 10 godina.

Ernest Hemingvej /Profimedia
 

Kada je to otkriveno 2017. godine, Brus je za Njujork tajms izjavio da se nada da će kolekcija njegove porodice naći stalni arhivski dom. Tako je mislila i Spanijer, generalni urednik „Hemingway Letters Project“ i profesor engleskog u Pen Stejtu. Narednih pet godina radila je na tome da arhivu donese univerzitetu, koji ju je otkupio u oktobru 2021. za tajnu sumu.

- Imala sam osećaj odgovornosti da ovo ostvarim. Ovo je rudnik zlata za naučnike - rekla je Spanijer.

Arhiv obuhvata Hemingvejev život i čak se proteže i posle njegove smrti. U jednoj kutiji, koja je majčinim rukopisom označena kao „Ernest’s baby treasures“, nalazi se pramen njegove kose, kožne čizme za bebe i glava njegove omiljene igračke „Doggie“, sa kojom je spavao do šeste godina. U drugoj fascikli, telegram traži od Tobija Brusa da bude nosilac sanduka na sahrani pisca. Tu je i Hemingvejeva uniforma američkog Crvenog krsta, koju nije nosio kada je ranjen, a koja leži u kutiji namenjenoj za venčanicu.

Ernest Hemingvej/ Profimedia
 

Najzanimljiviji deo arhive potiče iz beležnice od 6. marta 1926. godine.

- Kada se osećam slabo, volim da razmišljam o smrti i različitim načinima umiranja i mislim da bi verovatno najbolji način, osim ako ne možete da se dogovorite da umrete dok spavate, bio da izađete iz broda noću - napisao je Hemingvej.

Naučnik Karlos Bejker citirao je ovo u svojoj biografiji iz 1969. „Ernest Hemingvej: Životna priča“, a sama beležnica je godinama bila skrivena. Ono što Bejker nije uključio u svoju knjigu je jednako veličanstveno. Hemingvej istražuje različite načine smrti na tri stranice, pišući:

- Toliko godina sam se plašio smrti i veoma je udobno biti bez tog straha. Naravno, može se ponovo vratiti u bilo kom trenutku.

Ernest Hemingvej /Profimedia
 

Hemingvej je napisao ove odlomke dve godine pre nego što se njegov otac ubio, što sugeriše da su i njegove samoubilačke ideje počele ranije i da su možda dublje nego što su naučnici pretpostavljali. Ernest se ubio 1961. godine iz puške u svojoj kući u Kečamu, u državi Ajdaho, nekoliko nedelja pre svog 62. rođendana.

Međutim, kako navodi „Njujork tajms“, kolekcija ne obuhvata samo tragična svedočanstva.

Na seriji fotografija iz februara 1936, Hemingvej sudi tinejdžerima u boks meču tokom „Nedelje radosti“ u čast kubanske nezavisnosti. Na drugim se smeje sa kolegom piscem Sinklerom Luisom tokom slučajnog susreta 1940, a može se videti kako sija na negativima sa svog venčanja sa svojom prvom ženom, Elizabet Hedli Ričardson 3. septembra 1921. u Mičigenu. Postoje i desetine sićušnih snimaka veličine koje je pisac napravio na safariju tokom 1933. i 1934. godine u tadašnjoj Britanskoj istočnoj Africi.

Ernest Hemingvej Wikipedia
 

Kolekcija ne samo da omogućava pristup stvarima koje je Hemingvej pisao, dodirivao i nosio, ona takođe omogućava naučnicima da vide kroz njegove oči. Kako sve više njegovih ranih radova dolazi u javno vlasništvo i njegova izloženost novim čitaocima raste, ovi materijali će nesumnjivo doprineti Hemingvejevoj zaostavštini. Oni bi mogli da pomognu da se uobliči lik koji je postao žrtva muškog mita.

Deo tog mita ukazuje na mračniju stranu Hemingveja - zloćudnu kompetitivnost, antisemitizam i vulkanski temperament - koja često zasenjuje njegov rad i čini ga momkom sa plakata toksične muškosti. To takođe može zamagliti potpunije razumevanje Hemingvejevog života koji uključuje generacijsku borbu sa depresijom, traumom mozga i autorovim sopstvenim rodnim identitetom - sve aspekte Hemingveja detaljno opisane u nedavnim studijama u kojima se navodi da je istraživao rodne promene sa sve četiri svoje žene i nazivao se Marijinom „devojkom“ tokom njihovog braka, a periodično se oblačio kao žensko i sebe nazivao „Ketrin“.

Ernest Hemingvej/Profimedia
 

- Hemingvej kojeg poznajete iz srednje škole nije Hemingvej kakvog danas poznajemo – navodi Karl Ebi i dodaje:

- Hipermačizam je bio stvaran, ali je bio manje od polovine slike. Hemingvejeva seksualnost i rodni identitet bili su mnogo fluidniji i složeniji nego što šira javnost shvata. On je bio hiljadu puta interesantniji i nijansiraniji nego što mit sugeriše. Dok će budući naučnici kopati arhivu kako bi otkrili tajne i uvide, čak je i površni pregled materijala impresivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Njujork tajms

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike