Sećanjem na Purišu Đorđevića otvoren FAF: Najšarmantniji i najrazigraniji umetnik kao i filmovi na festivalu (FOTO)

26.11.2022

09:00

0

Menjao je sliku Beograda i Srbije, popravljao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu

Sećanjem na Purišu Đorđevića otvoren FAF: Najšarmantniji i najrazigraniji umetnik kao i filmovi na festivalu (FOTO)
Otvaranje Festivala autorskog filma - Copyright Promo/Predrag Bambić

Svečanom ceremonijom i projekcijom filma „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone sinoć je u mts Dvorani, počeo je 28. Festival autorskog filma (FAF).

Igor Stanković, direktor festivala je ceremoniju otvaranja započeo sećanjem na Purišu Đorđevića.

- Festival autorskog filma je poseban. Okuplja filmove koji ne moraju da imaju srećan kraj, ali gledajući ih vi imate inspiraciju da budete srećni. Ovim rečima je Puriša Đorđević najavio dvadeseti jubilarni festival kada je, kao prvi dobitnik dobio nagradu za životno delo.

Promo/Tanja Drobnjak
Igor Stanković

Beograd ostaje svet

Festival autorskog filma menjao je sliku Beograda i Srbije, popravljao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu. Na samom početku govorili smo Beograd je svet.

Danas se društvo i svet oko nas polarizuju, podižući nove zavese, ali Festival аutorskog filma dokazuje da Beograd ostaje svet, zahvaljujući vama, posvećenoj i jedinstvenoj publici koja prepoznaje, živi i doživljava autorski film i zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu, on je bio i ostao naš pogled u svet - naglasio je Stanković.

Promo/ Predrag Bambić
 

Stanković se zahvalio partnerima i prijateljima festivala, FAF timu, i svim predstavnicima medija koji se svi jednako raduju svakom novom izdanju ovog festivala.

Jedan od tri najbolja festivala od njegovog osnivanja

Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala svoj govor posvetio je istaknutim filmskim autorima.

 - Sinoć sam sa Ejzenštejnom izveo juriš na Zimski dvorac. Večerao sam sa Čaplinom kuvanu čizmu s pertlama i ekserčićima a la bolonjeze. U Madridu sam se provozao tramvajem s Bunjuelom, bili smo prerušeni u dve smerne časne sestre.

Sa učiteljem jahanja Stenlijem Kjubrikom, uzjahao sam hidrogensku bombu i veselo uzleteo ka Sudnjem danu. Jutros sam, u Rimu, sa Antonionijem i Tarkovskim radio transcedentalnu meditaciju. Anjes Varda me ljuljala u svom krilu od 5 do 7. Hičkok me je lepo ugostio: ćaskali smo uz engleski čaj sa šarmantnim kosturom gospođe majke.

Promo/Tanja Drobnjak
Srđan Vučinić

Divni Felini našao mi je posao u cirkusu: sjajno sam se srodio s njegovim klovnovima, kepecima, atletama i prsatim ženama. Na ulazu u Čačak, mlad, u partizanskoj uniformi, sačekao me je Puriša Đorđević.

Pokazao mi je jutro i podne jugoslovenskog komunizma, a onda, dok se već smrkavalo čuo sam kako mi kaže da je to ipak san. Svi oni skupili su se i večeras ovde, karte im nisu bile potrebne da uđu u ovu salu.

Oni su mi došapnuli da će ovo biti jedan od tri najbolja festivala od njegovog osnivanja.

Promo/Tanja Drobnjak
Srdan Golubović

Šta je Godar bez Belmonda, Puriša bez Milene i Ljubiše

Srdan Golubović, predsednik saveta festivala je na otvaranju rekao.

 - Ovogodišnji festival je trebalo da protekne u znaku odlaska Godara. Autora nad autorima. Plakat festivala je posvećen njemu, inspirisan je njegovim filmom "Ludi Pjero". Nažalost, festival se dešava u senci odlaska Puriše.

Najšarmatnijeg, najrazigranijeg i najpoetičnijeg autora jugoslovenske i srpske kinematografije. I najvitalnijeg. Pored Manolela de Oliveire on je jedan od jako retkih reditelja koji je stvarao u dubokoj starosti. Pre samo par meseci, u 98. godini je završio snimanje svog novog filma "Usta puna zemlje" po motivima romana Branimira Šćepanovića. I valjda je san svakog reditelja da praktično do poslednjeg dana sanja i stvara svoj sopstveni film.

Promo/Tanja Drobnjak
Srdan Golubović

„Ove godine festival će da otvori jedna glumica. Kada se spomene pojam autorskog filma nepravedno se misli samo na filmske reditelje, njihov umetnički svet i poetiku. Nepravedno, jer glumci taj svet i poetiku pretvaraju u stvarnost i istinu.

Šta je Godar bez Belmonda, Skorseze bez De Nira, Vajda bez Cibulskog, Roselini bez Ingrid Bergman, Antonioni bez Monike Viti, Bergman bez Liv Ulman, Kurosava bez Mifunea, Puriša bez Milene i Ljubiše -istakao je Golubović i pozvao Kseniju Marinković da otvori festival.

Festival otvorila glumica Ksenija Marinković

Ksenija Marinković, glumica koja igra u ostvarenju "Da li ste videli ovu ženu?" koji će premijerno biti prikazan u subotu, 26. novembra u 19 časova u mts Dvorani festival je otvorila rečima:

-Pozdravljam ljubazne domaćine ovog festivala. Pozdravljam sve stvaratelje i sudionike ovog festivala, kao i publiku i proglašavam Festival autorskog filma otvoren.

Festival autorskog filma kao praznik filma sve do 2. decembra donosi preko 70 filmova u šest bioskopskih dvorana, 11 programskih celina na više od 130 bioskopskih projekcija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike