Spavaćemo u bioskopu, nećemo odlaziti kući: Počinje Festival autorskog filma

25.11.2022

12:30

0

Publika će sva ostvarenja moći da pogleda u šest bioskopskih sala u okviru programskih celina

Spavaćemo u bioskopu, nećemo odlaziti kući: Počinje Festival autorskog filma
Copyright Promo/FAF

Direktor Festivala autorskog filma (FAF) Igor Stanković izjavio je da će Festival autorskog filma  (FAF) biti "praznik filma", jer ima privilegiju da na kraju godine sumira filmsku godinu koja počinje festivalima u Roterdamu, Berlinu i Amsterdamu, nastavlja se u Kanu i Veneciji, do Toronta i San Sebastijana.

 Igor Stanković je za Tanjug izjavio da FAF daje kompletan presek godišnje kinematografije i "najbolje od najboljeg" biva selektovano u šest bioskopskih sala u puno programskih celina.

Tanjug/Jadranka Ilić
Igor Stanković

Prema njegovim rečima, u Takmičarskom programu Festivala, koji počinje danas i traje do 2. decembra, biće 12 filmova, od kojih su neki iz Trećeg sveta i "u ovom beznađu jednoličnosti ipak donose drugačiji duh", poput pakistanskog filma "Džojlend" ili "Posle sunca".

Sublimacija velikih autorskih imena

Takmičarski filmovi pretenduju na Gran pri "Aleksandar Saša Petrović", koji zahvaljujući Fondaciji Aleksadra i Branka Petrović ima i novčani deo.

- Glavni program FAF-a je sublimacija velikih autorskih imena koji ne mogu da se takmiče jer su sami po sebi dovoljno uradili za autorski film - primetio je Stanković.

Iz Glavnog programa izdvojio je filmove "Duhovi ostrva" sa Kolinom Farelom i "Kit" Darena Aronovskog "gde je Brendan Frejzer u životnoj ulozi".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Bajka" ruskog reditelja

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov dolazi na FAF sa animirnano-dokumentarnim filmom "Bajka".

- U trenutku kada se velika pošast dešava ne tako delako od nas, veoma je korisno videti kako Sokurov, koji i dalje živi u Rusiji, spaja karaktere koji su doneli mnoge pošasti u prošlom veku - naglasio je Stanković.

Kako je najavljeno, Sokurov je dobitnik festivalske nagrade "Pogled u svet - Vojislav Vučinić", kao autor koji je mnogim filmovima pomerao granice, ali i govorio o ratu koji se dešava.

Stanković je rekao da je u pripremi FAF-a bitna "posvećenost, zaljubljenost u festival i filmove koji se selektuju", a prednost manifestacije je što ima jasno definisane programske celine i kriterijume koji film može biti prikazan u kojoj celini.

- Autorski film je film o kome nakon gledanja razmišljate, koji vas drži dok ga gledate nedelju dve, tri, mesec ili godinu, koji pokrene vašu percepciju, podstiče da i vi budete drugačiji - ocenio je Stanković.

Foto: MegaComFilm
 

"Harbri Balkan"i "Radikalni film"

Prema njegovim rečima, FAF ima jasne programske celine kao što je selekcija "Radikalnog filma" koji u "dužini, postavi ima novo otkriće, snagu i naboj". Tu su i "Hrabri Balkan", ACID, selekcija "Sirovo" sa filmovima koji imaju radikalni pristup u brutalnosti.

- Uspeh festivala je da donosi najbolje filmove u regionu u jednom dahu u tih osam dana. Odgledaćete sigurno najbolju selekciju koja postoji u toj količini, naboju, da jedni za drugim budu dobri - naveo je Stanković.

Podsetivši da je filmski kritičar Milan Vlajčić (1939-2022) dolazio iz godine u godinu i govorio: "Ovo je najbolji festival!", Stanković je otkrio da mu se to desilo ponovo pre neki dan, kada su mu neki novi, mlađi novinari isto tako govorili.

- Spavaćemo u bioskopu, nećemo odlaziti kući. To vam daje snagu i vetar u leđa - priznao je Stanković.

Filmovi u šest bioskopskih dvorana

Festival se ove godine održava u šest bioskopskih dvorana u Beogradu među kojima su mts Dvorana kao centralna dvorana festivala, kao i u Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture Studentski grad i bioskop Cine Grand Rakovica.

Vizuelni identitet i deo programa festivala posvećen je Žan-Lik Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije.

Žan-Lik Godar/Profimedia
 

U okviru programa "Omaž Godaru: Zauvek Godar", biće prikazani filmovi "Zbogom jeziku" 3D i "Istorije filma", a sredu, 30. novembra u 16.30h u mts Dvorani u Sali 6 biće održana i tribina "Žan-Lik Godar ili mali vojnik svetskog filma".

Autor tribine i moderator je Miroljub Stojanović, a učestvuju Ivan Velisavljević i Gorčin Stojanović.

Festival će u petak, 25. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti film "Duhovi ostrva" Martina Mekdone. Do petka, 2. decembra publika će imati priliku da pogleda preko 70 filmova selektovanih u Takmičarski i Glavni program, kao i u celine Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Mreža festivala Jadranske regije, Specijalne projekcije...

Žiri takmičarskog programa biće Omar El Zohairi, Serž Bozon i Teona Strugar Mitevska, dok će o najhrabrijem filmu Balkana odlučivati Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniela Šrir.

Promo/Tanja Drobnjak
 

Remasterizovana čuvena trilogija "Tri boje Kišlovskog"

FAF će predstaviti i program Istorija večnosti u kome će biti prikazana restaurisana i remasterizovana čuvena trilogija "Tri boje Kišlovskog", kao i film "Istorija građanskog rata" Dzige Vertova iz 1921. godine, koji će se nakon 100 godina ponovo naći u bioskopskim dvoranama zahvaljujući brižljivoj rekonstrukciji.

28. Festival autorskog filma premijerno će prikazati jedan filmski raritet, nastavak kultnog natprirodnog horor serijala "Kraljevstvo" Larsa fon Trira, čije su prve dve sezone izašle 1994, te 1997. godine. Treći deo, "Kraljevstvo: Egzodus", je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Velikan danske kinematografije, Lars fon Trir je kontroverzan autor poznat po provokativnim filmovima. Režirao je, između ostalih filmove "Melanholija" i "Nimfomanka", a za film "Ples u tami" nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu 2000. godine.

Festival će zatvoriti film "Kit!" Darena Aronofskog, američkog filmskog reditelja, producenta i scenariste publici poznatog po ostvarenjima "Pi", "Crni Labud" i "Rekvijem za snove".

Program Festivala autorskog filma nalazi se na sajtu faf.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike