Rođendan i slava Kolarčeve zadužbine: Plaketa za patrijarha Porfirija

20.11.2022

14:30

0

U ponedeljak, 21. novembra biće obeleženo 144 godine postojanja

Rođendan i slava Kolarčeve zadužbine: Plaketa za patrijarha Porfirija
Copyright Promo/Kolarčeva zadužbina

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca će u ponedeljak, 21. novembra obeležiti 144 godine postojanja i slavu Svetog arhangela Mihaila.

Svečanost počinje u ponedeljak u 12.30 sečenjem slavskog kolača u prisustvu patrijarha Porfirija nakon čega će biti uručene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022.

Promo/ Kolarčeva zadužbina
 

Priznanje za parijarha, ministarku kulture i istoričara umetnosti

Dobitnici plaketa su patrijarh Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti, i pijanista Aleksandar Madžar, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022, za izložbu „Carbon copy“.

Plaketa se dodeljuje patrijarhu Porfiriju u znak priznanja i zahvalnosti za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umetnost, izraženu višedecenijskom ljubavlju prema Kolarčevoj zadužbini i njenim programima.

Ministarka kulture Maja Gojković je dobitnica plakete u znak priznanja i zahvalnosti za iskrenu podršku radu Kolarčeve zadužbine.

Saradnja profesora Tomića i Kolarčeve zadužbine traje u kontinuitetu od 2005. godine. Osim stručnih kvaliteta, erudicije i posvećenosti popularizaciji znanja i kulturnog nasleđa, prof. Tomić jedan je od velikih i iskrenih poštovalaca Kolarčeve zadužbine kao institucije Beograda i Srbije, koji se uvek rado odaziva našim pozivima i aktivno predlaže nove sadržaje.

Promo/ Kolarčeva zadužbina
 

Koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2021. godini

Aleksandar Madžar je prvi put nastupio u Kolarčevoj zadužbini sa 10 godina.

Od tada do danas svirao je u Velikoj dvorani Kolarca 83 puta kao solista, zatim sa simfonijskim orkestrima, kamernim ansamblima. U godini Ludviga van Betovena Centar za muziku je organizovao koncerte Aleksandra Madžara na kojima je, sa velikim uspehom, izveo sve Betovenove sonate za šest meseci. On je prvi i jedini pijanista koji je izveo 32 Betovenove sonate na ovim prostorima.
 

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ili
 

Povodom godišnjice Kolarčeve zadužbine u nedelju, 20. novembra u 20 časova biće održan koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2021. godini, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, na kojem će nastupiti pijanisti Ivan Bašić i Nemanja Egerić. Ulaz je slobodan.

Vladimir Milanović svoju umetničku praksu realizije kroz medij grafike, ali intencija njegovog istraživanja polazi od jasnog kritičkog stava prema stvarnosti, društvenim okolnostima, sagledavanja načina i nivoa vizuelne pismenosti danas koja se specifično oblikuje odlikama unutar percepcije današnje digitalne kulture. Umetnik je kroz izložbu „Carbon copy“ nastavio svoje istraživanje u domenu metoda i značenja savremene grafike i vrlo studiozno, od radova do postavke kao oprostorene ideje posmatraču približio aspekte, razlike ali kombinacije između manuelnog i digitalnog.

O Zadužbini Ilije M. Kolarca

Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878) srpski trgovac, sa izuzetnim razumevanjem značaja kulture i prosvete, ostavio je testamentom svu svoju imovinu prosveti i kulturi svoga naroda, osnivajući 1877. godine dve velike zadužbine: Književni fond (do danas je prevedeno i odštampano preko 200 književnih, naučnih i dela iz oblasti kulture) i Univerzitetski fond koji je bio namenjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.

Koncert povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca Tanjug/Sava Radovanović
 

Zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta podignuta je 1932. godine (arhitekta Petar Bajalović).

Programska delatnost na Kolarcu počela je 19. oktobra 1932. godine, a prvi koncert u Velikoj dvorani održan je 4. februara 1932. godine.

Od osnivanja do danas Kolarčeva zadužbina poštuje volju ostavitelja da njegova imovina bude trajno namenjena kulturi, umetnosti i obrazovanju srpskog naroda.

Od 1968. godine Odbor Zadužbine Ilije M. Kolarca svake godine dodeljuje Plaketu Kolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. godine Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u protekloj izlagačkoj sezoni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike