Magična „Crvena violina“ opčinila Kolarac: Elizabet Pitkern održala koncert za pamćenje (FOTO)

19.10.2022

08:01

0

Slavnu violinistkinju su pratili Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku i specijalna gošća na violončelu, njegova supruga, američka umetnica Kejla Herman

Magična „Crvena violina“ opčinila Kolarac: Elizabet Pitkern održala koncert za pamćenje (FOTO)
elizabet_pitker_18102022_0016 - Copyright Elizabet Pitkern, koncert na Kolarcu ATA Images/Milan Maričić

Poznata američka violinistkinja Elizabet Pitkern održala je sinoć u Kolarčevoj zadužbini prvi koncert u Srbiji pod nazivom "Crvena violina", na kojem je publika imala priliku da premijerno čuje zvuke jedne od najpoznatijih i najskupljih violina na svetu, vredne dva miliona dolara.

Misteriozna sudbina čuvenog instrumenta Antonija Stradivarija, nastalog 1720. godine, bila je inspiracija za igrani film "Crvena violina" iz 1998. godine, koji je dobio Oskara za muziku.

Elizabet Pitkern, koncert na Kolarcu ATA Images/Milan Maričić
 

Repertoar koncerta činile su kompozicije Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena, Klare Šuman, Džordža Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.

Koncert je podeljen u dva čina, sa pet kompozicija kao višeslojno muzičko putovanje kroz pet zasebnih celina koje su imale svoja mikro poglavlja jer je svaka kompozicija sa po tri stava.

Koncert u Beogradu, kao i spomenuti film, nose naziv po instrumentu za koji se deda Elizabet Pitkern tajno nadmetao 1990. godine u čuvenoj aukcijskoj kući „Kristi“ u Londonu. Talentovanoj unuci uspeo je da kupi ovu violinu po ceni od skoro dva miliona dolara, što je bilo najveće iznenađenje ikada i čini je najskupljom violinom na planeti.

Elizabet Pitkern, koncert na Kolarcu ATA Images/Milan Maričić
 

„Crvena violina" dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku. Godinama se nije znalo šta se dešavalo sa ovim instrumentom, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona.

Na koncertu u Beogradu slavnu violinistkinju su pratili Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku i specijalna gošća na violončelu, njegova supruga, američka umetnica Kejla Herman.

Tokom šestodnevnog boravka u Beogradu, Pitkern je po sopstvenoj želji održala i besplatan masterklas za učenike Srednje muzičke škole „Stanković“ kojima je bila oduševljena.

Elizabet Pitkern, koncert na Kolarcu ATA Images/Milan Maričić
 

Elizabet je rođena u muzičkoj porodici u Pensilvaniji i jedna je od omiljenih američkih solistikinja, a počela je da svira violinu sa tri godine, da bi već sa 14 nastupila sa orkestrom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike