Od Mocarta do Brodveja: Spektakl povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca

13.03.2022

14:01

0

Program od puna dva sata bio je veoma ambiciozan i sadržajan, punog obima i podeljen u dva velika poglavlja

Od Mocarta do Brodveja: Spektakl povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca
Tan2022-3-12_202646318_2 - Copyright Koncert povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca Tanjug/Sava Radovanović

Koncert operskih arija i dueta čuvenog soprana Ketrin Vajt održan je sinoć u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru ciklusa "Kolarac - tvoj svet muzike".

Umetnica poreklom iz Kanade, premijerno je nastupila na Kolarcu uz srpsko-američkog pijanistu Ðorđa Nešića, dok je gost koncerta bio talentovani bariton Ivan Plazačić, a program je realizovan povodom 90 godina postojanja Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Muzička lista je obuhvatala solo pesme, operske arije i duete, kao i brodvejske standarde.

Koncert povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca Tanjug/Sava Radovanović
 

Sopran Ketrin Vajt redovno nastupa na koncertnim i operskim scenama rodne Kanade, Amerike i Evrope. Istaknuti magazin "Opera danas" pohvalio je njen "izoštreni umetnički senzibilitet", a časopis "Klasični glas San Franciska" je podvukao "glamurozni glas bogat vibracijama".

Umetnost pijaniste Ðorđa Nešića stručna javnost opisuje kao "smelu", "osećajnu" i "suptilno virtuoznu", a njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Njegov muzički repertoar proučava savremene društvene probleme i promociju ljudskih prava širom sveta.

Koncert povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca Tanjug/Sava Radovanović
 

Bariton Ivan Plazačić gostovao je u dve numere, u duetu sa Ketrin Vajt i kao solista u pratnji klavira. Diplomirao je studije muzičke pedagogije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i master studije iz operskog pevanja na Karnegi Melon univerzitetu u SAD. Solističku karijeru je počeo u Operi i teatru Madlenianum, a do sada je nastupao u Evropi, Americi i širom Srbije.

Program koncerta od puna dva sata bio je veoma ambiciozan i sadržajan, punog obima i podeljen u dva velika poglavlja.

Izvedena su dela Eduarda Griega, Volfganga Amadeusa Mocarta,  Šarla Gunoa i Karlajla Flojda.

Koncert povodom 90 godina Velike dvorane Kolarca Tanjug/Sava Radovanović
 

Posebno mesto u programu veoma nadahnuto je izvela Ketrin Vajt - „Scenu pisma" iz opere "Evgenije Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, prema Puškinovoj dramskoj poemi. 

Na samom kraju izvedeni su Brodvejski standardi: "Over the Rainbow" Harolda Arlena, iz filma "Čarobnjak iz Oza", numera istog kompozitora "I had myself a true Love", "I can"t help loving that man" Džeroma Kerna, "What good would the moon be" Kurta Vajla i "Amor" Vilijama Bokoma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike