Emotivno veče ispunjeno muzikom i sećanjima: Održan koncert posvećen Isidori Žebeljan (FOTO)

03.11.2022

07:15

0

Program su izveli muzičari Beogradske filharmonije uz Borislava Čičovačkog, supruga velike umetnice

Emotivno veče ispunjeno muzikom i sećanjima: Održan koncert posvećen Isidori Žebeljan (FOTO)
Koncert "Kamerna muzika Isidore Žebeljan" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Kamerni koncert posvećen stvaralaštvu Isidore Žebeljan (1967 -2020), naše najprominentnije i najčešće izvođene kompozitorke u inostranstvu, prezentovao je na najbolji način sve strane njenog genijalnog muzičkog talenta i imaginacije.

Program su izveli muzičari Beogradske filharmonije, uz gosta Borislava Čičovačkog, supruga velike umetnice, koji su sa Isidorom sarađivali dugi niz godina, u znak zahvalnosti i kao omaž preminuloj kompozitorki.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Program su činile lirske, dirljive minijature, kao i moćna, uzbudljiva dela, poput "Polomka kvarteta", koji je Isidora komponovala za jedan od najčuvenijih gudačkih kvarteta na svetu, Brodski kvartet.

Isidora Žebeljan je bila jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je od 2002. godine radila kao profesor kompozicije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Berlinski časopis Der Freitag izabrao je Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godine, a 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike