„Nevjesta od vjetra“: Kompletan muzički opus Isidore Žebeljan na striming servisima

21.02.2022

06:30

0

Muzičari, izvođači i publika širom sveta moći će da se u potpunosti upoznaju sa magično uzbudljivim, zanosnim i moćnim stvaralaštvom jedne od najznačajnijih umetnica u istoriji srpske kulture i velike evropske kompozitorke

„Nevjesta od vjetra“: Kompletan muzički opus Isidore Žebeljan na striming servisima
Isidora Žebeljan - Copyright Isidora Žebeljan YouTube

Kompletan muzički opus Isidore Žebeljan (1967-2020), prerano preminule istaknute srpske kompozitorke savremene klasične muzike, dostupan je u digitalnom izdanju, na striming servisima, saopštila je izdavačka kuća Mascom.

Na taj način, zajedno sa porodicom, saradnicima i prijateljima Isidore Žebeljan, Mascom će omogućiti da dela kompozitorke budu dostupna svim ljubiteljima klasične muzike širom sveta. U narednom periodu, kako je najavljeno, radiće se i na promovisanju muzike Isidore Žebeljan na društvenim mrežama, komunicirajući sa mnogim pisanim tragovima (intervjuima i tekstovima), koje je ta umetnica ostavila za sobom.

Poput velikih imena iz sveta pop muzike, kao što su Dejvid Bouvi, Prins ili Marija Kalas, Mascom želi da i dela i život Isidore Žebeljan učini večnim.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić
 

Prvo izdanje koje će biti digitalno objavljeno u drugoj polovini marta je album “Iluminacije/Illuminations”, koji je izašao na CD-u 2013. godine pod okriljem Mascoma, a sadrži muziku koju je Isidora Žebeljan komponovala za pozorišne predstave: “Škola za žene”, “Tri musketara”, “Banat”, “Leons i Lena”, “Višnjik”, “Mišolovka”, “Mileva Anštajn”, “Nevjesta od vjetra”, “Suze su O.K.”, “Leda”, “Kralj Lir”, “Kantri”, “U cara Trojana kozje uši”, “Čudo u Šarganu” i “Trg heroja”.

Objavljivanje albuma na striming servisima najavljuju dva singla - Arnolfova pesma iz “Škole za žene” i “Nevjesta od vjetra (1&2)”.

“Arnolofova pesma“ jedna je od najpopularnijih pozorišnih muzičkih minijatura Isidore Žebeljan. Potekla je iz muzike za Molijerovu “Školu za žene”, predstavu koju je 1998. godine postavilo Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici, u režiji Milana Karadžića.

Pisana je za kontratenor i mali ansambl (viola, klavir, udaraljke). Prvi deo te mediteranski zavodljive pesme peva se na izmišljenom, improvizovanom kvaziromanskom jeziku, na koji se nadovezuje vesela sicilijanska kanconeta.

Na ovom snimku pevač je Nebojša Ignjatović, stalni kontrabasista Isidore Žebeljan u muzici za pozorište, koji je improvizovao izmišljene reči u toku samog snimanja.

Dve pesme “Nevjeste od vjetra”, proistekle su iz muzike za istoimenu pozorišnu predstavu Slobodana Šnajdera, koja je u Narodnom pozorištu u Beogradu postavljena 2003. godine, u režiji Borisa Miljkovića. Bazirane na pentatonici iz Međumurja, ove dve pesme predstavljaju jedna drugoj varijaciju. Setna patina drevnosti spore pesme i divlja ritmičnost brze pesme pretaču se jedna u drugu, postajući i kontrast i ogledalo.

Tema “Nevjesta od vjetra (1&2)” biće dostupna na svim striming servisima od 25. februara.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić
 

Projekat digitalizacije muzičke zaostavštine Isidore Žebeljan pozdravio je i njen životni saputnik, kompozitor Borislav Čičovački:

- Objavljivanje snimaka svih muzičkih dela Isidora Žebeljan, koje je započeo Mascom, jeste izuzetan i najvažniji zadatak za očuvanje i široku prezentaciju muzike internacionalno najprominentnijeg srpskog kompozitora i jednog od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca u prvim decenijama 21. veka uopšte. Tako će muzičari, izvođači i publika širom sveta moći da se u potpunosti upoznaju sa magično uzbudljivim, zanosnim i moćnim stvaralaštvom jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji srpske kulture, velikog evropskog kompozitora, Isidore Žebeljan.

Stvaralaštvo Isidore Žebeljan smatra se za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka. Bila je jedini srpski kompozitor koji je tokom 20 godina neprekidno dobijao porudžbine najznačajnijih svetskih muzičkih institucija.

Preminula je 29. septembra 2020. u 54. godini, posle duge i teške bolesti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike