Otvaranje sezone Beogradske filharmonije u čast Ivanu Tasovcu: Premijera kompozicije Isidore Žebeljan

29.09.2022

07:30

0

Ovogodišnji slogan je “Na dobrom putu”

Otvaranje sezone Beogradske filharmonije u čast Ivanu Tasovcu: Premijera kompozicije Isidore Žebeljan
thumbnail_BGF voli TASU - Copyright Promo/Beogradsksa filharmonija

Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 22/23, koncertom koji posvećuje nekadašnjem direktoru, Ivanu Tasovcu, u petak 30. septembra, u 20 časova na Kolarcu.

Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan, zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom i pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

Celokupna filharmonijska sezona, od septembra 2022. do juna 2023.godine, nosi slogan “Na dobrom putu” i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom. Pod sloganom "BGF voli Tasu", Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovcu koji je preminuo pre godinu dana.

Promo/Marko Đoković
 

Muzički omaž Beogradu, svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, koji je poznat kao jedan od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje genercije. Kompozicija “Oda Beogradu – Beograd na odi”, biće prilika i za publiku da u njoj učestvuje uz specijalni poziv kompozitora.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- "Oda Beogradu", pored toga što predstavlјa svojevrsno lјubavno pismo mom rodnom gradu, predstavlјa i suprotstavlјanje svega onoga što Beograd danas čini onakvim kakav jeste. Beograđani su danas specifični, često podelјeni vezano za razne stvari po raznim pitanjima, ali jedna, možda i jedina, stvar koja im je zajednička i koja ih može ujediniti, jeste lјubav prema Beogradu. Na kraju kompozicije, svi zajedno, sa svim svojim razlikama, ponosni i gordi, pevaju za svoj grad. To je bila moja ideja, nadam se da ćemo je zajedno pretvoriti u stvarnost. Zato pevajte sa nama! Pevajte za naš Beograd! -  poručuje Aleksandar Sedlar.

Aleksandar Sedlar Promo/Milan Đakov
 

Zatim sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar “Frula i flamingosi” Isidore Žebeljan, najprominentnije i najizvođenije srpske kompozitorke na svetskoj muzičkoj sceni. Nјeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka.

Prema rečima autorke, ova kompozicija “muzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu.“  Frulu i flamingose će uz orkestar izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.

Isidora Žebeljan YouTube
 

Drugi deo programa zauzima Simfonija br. 5, Čajkovskog - simfonijsko delo koje se najčešće nalazilo na programima Beogradske filharmonije kroz njenu stogodišnju istoriju. Ovom prilikom prvi put pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije, koji je u svojoj karijeri nastupao kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta, poput Engleske nacionalne opere, Kraljevske opere u londonskom Kovent Gardenu, kao i u Metropoliten operi u Njujorku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike