Neočekivani poljubac i spektakularni koncert: Otvoren 54. Bemus (FOTO)

02.11.2022

07:30

0

Publiku tokom 15 narednih dana očekuje izuzetnih 13 koncerata umetnika iz celog sveta

Neočekivani poljubac i spektakularni koncert: Otvoren 54. Bemus (FOTO)
Otvaranje 54. Bemusa - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

54. Festival Beogradske muzičke svečanosti - Bemus, svečano je otvoren sinoć koncertom čuvenog velškog bas - baritona Brina Terfela u Kolarčevoj zadužbini.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Publiku tokom 15 narednih dana očekuje izuzetnih 13 koncerata umetnika iz celog sveta.

Ljubitelji klasične i operske muzike imali su prilike da uživaju u delovima opera Vagnera, Betovena, Verdija, Geršvina... kao i u odlomcima iz slavnih mjuzikala "Violinista na krovu", "Mačke", "Kamelot" i "Jadnici“.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Čuvenog solistu iz Velsa na koncertu je pratio festivalski orkestar "Virtuozi" uz dirigenta Bojana Suđića i opersku umetnicu Sofiju Petrović. Pomenuti orkestar je i započeo koncert sa uvertirom iz opere „Majstori pevači iz Nirnberga" Riharda Vagnera.

Sofija Petrović u izuzetno atraktivnoj zelenoj haljini vokalno je dočarala, nakon velškog maestra, odlomak "Izoldina smrt" iz trećeg čina opere „Tristan i Izolda".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Odlomci "Kas Valkira" iz trećeg čina opere „Valkira", kao i "Votanov oproštaj" iz istog dela, koje je maestralno otpevao Terfel, označili su završetak prvog čina koncerta. Nakon pauze, operski mag izvanredno se posvetio velikom Ludvigu van Betovenu u ariji „Don Pizara“ iz prvog čina opere „Fidelio".

Usledili su odlomci iz opera „Mefistofel" italijanskog autora Ariga Boita, i Verdijeve „Magbet“.

Ogroman aplauz je dobio operski umetnik iz Velsa zbog sjajnog izvođenja pesme "If I Were a Rich Man" iz hit mjuzikla „Violinista na krovu" (1971), a na repertoaru su bila i dela američkog džez kompozitora i pijaniste Džordža Geršvina, tako da su Brin Terfel i Sofija Petrović izuzetno izveli duet "Bess, You Is My Woman Now" iz slavne opere „Porgi i Bes".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Sofija i Brin su uverljivo odglumili zaljubljeni par i velški kolega je na kraju numere neočekivano dobio od nje i poljubac u obraz, što ga je veoma obradovalo.

Umetnica nije uzela predah, već je ubrzo vrhunski pevala kompoziciju "Memory", kultnu numeru iz dugovečnog hit mjuzikla „Mačke", dok je Terfel briljirao u delu "How to handle a woman" iz slavnog mjuzikla „Kamelot".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Za kraj Terfel je ušao u ulogu inspektora Žavera u numeri "Stars" iz opere-mjuzikla "Jadnici“, prema istoimenom romanu Viktora Igoa.

- Želeo sam malo da pevam i glumim u Holivudu, ali šta ću, ulogu Žavera dobio je Rasel Krou, a ne ja - poručio je Velšanin.

Publika je tražila još pesama, pa su tokom bisa umetnici izveli numeru "Anything You Can Do, I Can Do Better", kao zaštitni znak pomalo zaboravljenog američkog mjuzikla "Annie Get Your Gun".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Time je okončan spektakularni koncert od puna dva sata za sam početak 54. Bemusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike