Nemanja Radulović: Pesme koje me podsećaju na one koji više nisu sa nama

26.10.2022

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Na predstojećem koncertu u Kolarčevoj zadužbini poznati umetnik će predstaviti novi album „Roots“

Nemanja Radulović: Pesme koje me podsećaju na one koji više nisu sa nama
Nemanja Radulović - Copyright Promo/Sever Zolak

Miljenik beogradske publike, svetski priznati violinista Nemanja Radulović će sa ansamblom „Double Sens“ održati koncert u nedelju, 30. oktobra, u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu će biti promovisan album „Roots“ kojim Radulović započinje dugogodišnju saradnju sa izdavačkom kućom Warner Classics. U petak, 28. oktobra, taj album će biti objavljen za srpsko tržište od strane licenciranog partnera Warner Classics diskografske kuće Mascom.

Činjenica da je album sniman u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, dovela je  Beograd na listu prve promotivne turneje ovog albuma koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.

Nemanja Radulović Promo/Sever Zolak
 

- Ideja za album „Roots“ se rodila za vreme pandemije. Tokom ovog perioda, imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, o muzici prošlosti i budućnosti. Kada je zabrana kretanja zbog pandemije počela, pokušao sam da stvaram muziku. Pokušao sam da vežbam ali nisam mogao. Jednostavno, nije bilo pravo vreme za to. Umesto toga, više mi je prijalo da slušam muziku različitih stilova, a muzika koja mi je istinski pomogla da se osećam živim je muzika Mocarta i world music (tradicionalna muzika različitih zemalja sveta). Ona me je povezala sa osnovnim osećanjima naših života: radošću i ljubavlju - ističe Nemanja Radulović i dodaje:

- Tako da sam svojim prvim albumom za Warner Classics odlučio da podelim ono kroz šta sam prolazio prethodne dve godine. Pre pandemije, osećao sam da je svet mesto bez granica. Ali taj osećaj je počeo da se menja posle februara 2020. Želeo sam da ponovo povežem zemlje, da ponovo uklonim granice kroz world music, koja zapravo predstavlja osnovu klasične muzike. Takođe, kao umetnik sam imao potrebe za novim izazovima - ističe poznati umetnik.

Nemanja Radulović Promo/Sever Zolak
 

- Bilo je tako dragoceno iskustvo otkrivati nove načine sviranja i istraživati mnogobrojne mogućnosti zvuka violine. Svaka kompozicija ima različit izraz i zvuk. Glisando tehnika se, na primer, u velikoj meri koristi u muzici Japana, Indije, Kine, Irske, Srbije i Izraela, dok je način izvođenja glisando tehnike ili različitih trilera u tradiciji svake zemlje potpuno drugačiji.

Upotreba gudala se takođe veoma razlikuje: različite boje zvuka se dobijaju različitom upotrebom gudala, pristiskom gudala, brzinom ili drugim tehnikama.

Kompozicije odabrane za ovaj album su veoma lične. One me podsećaju na članove „Double Sens“ ansambla, na moju porodicu i na one koji više nisu sa nama - opisuje Radulović svoju novu muzičku priču.

Double Sens Promo/Milan Đakov
 

- Moja želja je da svako otkrije svet bez granica kroz muziku koju izvodi ansambl „Double Sens“, Ksenija Milošević, Kristina Radulović i Aleksandar Sedlar, i da se oseti isto kao što smo se mi osećali kada smo stvarali ovaj album - zaključuje violinista.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike