Jugoslav Pantelić: O ovome kao dečak nisam mogao ni da sanjam

11.10.2022

09:01

1

Autor: Dejan Ćirić

Direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a odlikovan je Ordenom književnosti i umetnosti u rangu viteza

Jugoslav Pantelić: O ovome kao dečak nisam mogao ni da sanjam
jugosl - Copyright Jugoslav Pantelić Tanjug/Jadranka Ilić

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je juče Orden književnosti i umetnosti u rangu viteza, direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću.

Na svečanosti u francuskoj ambasadi, Košar je prilikom uručivanja odlikovanja u ime ministarke kulture i komunikacija Francuske, između ostalog, istakao da je Pantelić "neumorna spona između Francuske i Srbije".

Pred brojnim zvanicama i novinarima, ambasador je podsetio da je Pantelić kao novinar bio autor brojnih intervjua sa ličnostima iz sveta filma, posebno francuskim, i autor više emisija o filmu.

Pjer Košar Tanjug/Jadranka Ilić
 

Prema njegovim rečima, Pantelić kao umetnički direktor FEST-a radi na tome da evropski i francuski film tu imaju svoje zasluženo mesto, a kao direktor Jugoslovenske kinoteke je organizovao brojne francusko-srpske filmske susrete.

Pantelić je podržao i projekat Kinoteke sa Francuskim institutom u Srbiji, kao i brojne retrospektive posvećenr velikanima francuskog filma, kao što su Žan Pol Belmondo i Žan Lik Godar, naglasio je Košar.

- U planu je da budete domaćin u Beogradu glumici Isabel Iper i da u njenu čast priredite izložbu i projekciju filmova. Bićemo srećni da vam pomognemo - najavio je ambasador.

Jugoslav Pantelić i Pjer Košar Tanjug/Jadranka Ilić
 

U svom obraćanju, Pantelić je istakao da mu je velika čast da primi visoko odlikovanje koje dolazi iz Francuske.

- Za mene je velika čast što primam ovo visoko odlikovanje. Vrlo sam srećan što ono dolazi iz Francuske, kolevke filma, čija me je kultura sa srpskom, odnosno jugoslovenskom, najviše oblikovala i to još uvek čini... Opisati značaj, ulogu i uticaj francuske kulture prosto je nemoguće.

Suzimo li ove okvire na isključivo sedmu umetnost, odgovor bi bio isti. Nedavno sam se vratio iz inostranstva sa uglednog filmskog festivala u čijem je programu, prema mom mišljenju, kvalitativno dominirao film iz jedne male afričke kinematografije koji je nastao uz veliku pomoć Francuske, čija je kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima i van svojih granica.

Jugoslav Pantelić Tanjug/Jadranka Ilić
 

Rezultati takve vrste saradnje na najbolji način pokazuju kako umetnost koju stvara čovek briše globalne granice koje je opet nacrtao neki drugi čovek. Umetnost je neraskidiva veza između ljudi. Tako je bilo i biće, a na to posebno treba podsećati kada naiđu teška vremena, kao ova čiji smo savremenici.

Kao filmski kritičar i novinar intervjuisao sam zaista veliki broj francuskih filmskih stvaralaca, predstavljao nove autore i glumce ovdašnjoj javnosti i imao privilegiju da upoznam mnoge autore, o čemu kao dečak u mraku bioskopske sale Jugoslovenske kinoteke nisam mogao ni da sanjam.

Jugoslav Pantelić i Pjer Košar Tanjug/Jadranka Ilić
 

Kasnije, kao urednik filmskog programa i festivalski selektor, imao sam privilegiju da nastavim u istom pravcu, koji se nije promenio ni na mojoj aktuelnoj poziciji direktora Jugoslovenske kinoteke, srpskog filmskog arhiva.

Kao umetnički direktor Festa, Beogradskog međunarodnog filmskog festivala, za sledeće, 51. izdanje, sa zadovoljstvom mogu da obećam i izuzetne filmove francuskih autora i francuskih koprodukcija, među kojima će biti i onih stvaralaca čija ćete dela prvi put upoznati na narednom Festu.

Jugoslav Pantelić i Pjer Košar Tanjug/Jadranka Ilić
 

Za kraj, želeo bih još jednom da zahvalim Ministarstvu kulture Francuske, svima vama i pre svega svima koji su stvarali i stvaraju umetnost, jer oni su zvezde vodilje koje ćemo slediti i mi i oni koji dolaze na putu ka svetu boljem od ovog kakav je danas - rekao je Jugoslav Pantelić u svom govoru prilikom dodele značajnog priznanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike