Jugoslav Pantelić za 24sedam: Orden viteza umetnosti i književnosti je veliki podstrek za budući rad

27.12.2021

13:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Priznanje će direktoru Jugoslovenske kinoteke biti uručeno kada epidemiološka situacija to bude dozvolila

Jugoslav Pantelić za 24sedam: Orden viteza umetnosti i književnosti je veliki podstrek za budući rad
Tan2021-12-27_11736344_0 - Copyright Jugoslav Pantelić Tanjug/Zoran Žestić

Ministarstvo kulture Republike Francuske odlikovalo je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke, saopšteno je iz te ustanove.

Ministarka kulture Francuske Rozlin Bašlo Narken čestitala je Panteliću na visokom ordenu Republike Francuske, ističući njegov "doprinos i posvećenost u službi kulture".

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akčal obavestio je o tome dobitnika ordena Jugoslava Pantelića.

„Srećan sam što mogu da Vam prenesem čestitke u ime Ministarstva kulture Francuske i uručim Diplomu viteza umetnosti i književnosti. Ovo odlikovanje svedoči o zahvalnosti Francuske na Vašem zalaganju za unapređenje saradnje između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije, kao i na Vašem nastojanju da istaknete značaj francuskog filma i promovišete kako filmove tako i umetnike“, navodi se u pismu Fatiha Akčala.

Skenirani dokument Ministarstva kulture Francuske/Tanjug
 

Orden viteza Panteliću će biti svečano uručen kada epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Jugoslav Pantelić je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Beogradskog međunarodnog filmskog festivala (FEST). Pokretač je kontinuirane digitalne restauracije klasičnih srpskih igranih filmova, od kojih su mnogi predstavljeni i na najprestižnijim filmskim festivalima, poput Kanskog i Berlinskog.

Promo / Željko Sinobad
 

Pantelić je član Izvršnog odbora Evropske asocijacije filmskih arhiva sa sedištem u Amsterdamu i član Evropske filmske akademije sa sedištem u Berlinu, a za naš portal je prokomentarisao ovo odlikovanje.

- Počastvovan sam i zahvalan Ministarstvu kulture Francuske na dodeljenom Ordenu umetnosti i književnosti u rangu viteza. Ovo visoko odlikovanje svakako je veliki podstrek za budući rad - izjavio je Pantelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi