Priznanje posle 10 godina neigranja: „Zlatni pečati“ Kinoteke uručeni Veri Čukić i Pegi Popoviću (FOTO)

07.06.2022

09:15

1

Na svečanosti povodom Dana Kinoteke u njenom sedištu otvoren je i 24. Festival nitratnog fima koji će trajati do 16. juna

Priznanje posle 10 godina neigranja: „Zlatni pečati“ Kinoteke uručeni Veri Čukić i Pegi Popoviću (FOTO)
Vera Čukić Tanjug/Miloš Milivojević

Jugoslovenska kinoteka sinoć je uručila nagrade "Zlatni pečat" glumici Veri Čukić i direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću.

Na svečanosti povodom Dana Kinoteke u njenom sedištu otvoren je i 24. Festival nitratnog fima koji će trajati do 16. juna.

"Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke Tanjug/Miloš Milivojević
 

U uvodnom obraćanju direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić je rekao da su Čukićeva i Popović zaslužili najviše priznanje Kinoteke kao umetnici koji su utkali svoj talenat u srpski i jugoslovenski film.

- Zahvaljujem se kolektivu Jugoslovenske kinoteke za ovakvo prelepo iznenađenje, ovu divnu nagradu, jer ona meni budi mnoga sećanja i sentimentalno me jako potresa - rekla je Vera Čukić primajući nagradu od Pantelića.

Vera Čukić Tanjug/Miloš Milivojević
 

Podsetivši da je neke od svojih najboljih uloga igrala po scenarijima svog supruga Gordana Mihića (1938-2019), poznata glumica je zahvalila Kinoteci što su je ovom nagradom "posle deset godina negiranja" podsetili na srećne dane.

Popović je istakao da mu je veoma drago što dobija "Zlatni pečat" pošto je za njega Kinoteka bila prva škola pored amaterskog bavljenja filma, a priznanje shvata i kao znak zahvalnosti za njegov rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

Nekadašnji dekan FDU Popović je podsetio i da su na Katedri za kameru njeni tvorci Nikola Majdak, Vladeta Lukić i on sva znanja u radu na filmu prenosili studentima.

Jugoslav Pantelić i Predrag Pega Popović Tanjug/Miloš Milivojević
 

Najavljeno je da će biti priređene retrospektive filmova Vere Čukić i Predraga Popovića od 7. do 17. juna u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Povodom 73. rođendana Kinoteke Pantelić je rekao da mu se čini da Kinoteka danas radi istim intenzitetom i voljom kao i 1949. kada je sve počelo.

- I dalje se borimo za svaku rolnu filma ne znajući šta nas čeka kada se otvori kutija. Kinoteka i danas na dnevnom nivou bogati svoj arhiv, a bogaćenje prati briga o onome što imamo i što postaje naše novo blago - istakao je Pantelić.

Jugoslav Pantelić Tanjug/Miloš Milivojević
 

Umetnički direktor i selektor festivala Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da će se u okviru festival „Nitrat 24" od 6. do 16. juna u dvorani "Makavejev" prikazati 48 filmova iz 31 kinoteke i srodnih institucija.

- Mi smo među tri najznačajnija festivala arhivskog filma. Na našem festivalu se prikazuju svi značajni filmovi od 1895. godine, od početka filma, pa sve do šezdesetih. Ove godine, posle dva uslovno rečeno kovid festivala, započinjemo sa normalnim festivalom u 29 termina - rekao je Erdeljanović.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Prema njegovim rečima, festival će pratiti i dvadesetak gostiju iz Severne Makedonije, Slovenije, Mađarske i drugih predstavnika arhiva, istoričara i teoretičara filma, što će biti prilika da pogledaju neke izuzetno kvalitetne filmove i razgovaraju o budućnosti filmskih arhiva i digitalnoj restauraciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug