Spuštena zavesa na 50. FEST u nadi da će sledeći biti održan u boljem svetu bez ratova (FOTO)

07.03.2022

06:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prema rečima Miloša Bikovića na festivalu je bilo više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična

Spuštena zavesa na 50. FEST u nadi da će sledeći biti održan u boljem svetu bez ratova (FOTO)
fest_zatvaranje_06032022_0161 - Copyright Miloš Biković i Tamara Dragičević na zatvaranju 50. Festa ATA Images/Mateja Stanisavljević

Najbolji film 50. FEST-a je “Nitram” u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je predsedavao glumac Miloš Biković.

Prema Bikovićevim rečima na 50. FEST-u bilo je više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična.

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu “Sestre” rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za “veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv”. Kako navode “film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog”.

Dina Duma Promo/FEST/CEBEF
 

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin. Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove “Univerzalni vojnik”, “Zvezdana kapija”, “Dan nezavisnosti”, “Godzila”, “Patriota”, snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u filmsku i televizijsku industriju u našoj zemlji.

Din Devlin Promo/FEST/CEBEF
 

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u ostvarenju “Optužba” u režiji Ivana Atala i to za “za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film “Nitram” reditelja Džastina Kurcela i to “za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”.

Kejleb Londi Džons, Kanski festival/Profimedia
 

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film “Zbornica”. Kako je žiri naveo priznanje je otišlo “rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva”. Tarokićeva se putem video poruke zahvalila na nagradi i na pozivu na beogradski festival.

Posebno priznaje 50. FEST-a otišlo je Alekseju Germanu mlađem za film “Kućni pritvor”.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je ostvarenje “Svet posle nas” u režiji Lude Bena Salah-Kazana.  Kako žiri navodi reditelj sa “iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju”.

Žiri programa Fest Fokus posebno je pohvalio film  ,,Heroji” reditelja Gorana Nikolića, koji “odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”.

Goran Nikolić na zatvaranju 50. Festa Promo/FEST/CEBEF
 

Nagrada Fedeora za  najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je filmu “Optužba” u režiji Ivana Atala.

Žiri za dodelu Politikine nagrade "Milutin Čolić" u sastavu: Dubravka Lakić kritičar, Miloš Avramović reditelj i producent i reditelj Nemanja Ćeranić, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film "Lihvar ", jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film "Strahinja Banović".

Stefan Arsenijević na zatvaranju 50. Festa Promo/FEST/CEBEF
 

Nagrada “Nebojša Đukelić” pripala je filmu “Mrak” reditelja Dušana Milića.

Dušan Milić na zatvaranju 50. Festa Promo/FEST/CEBEF
 

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala proglasili su 50. FEST zatvorenim.

- Nadamo se da će sledeći 51. FEST biti održan u nekom boljem svetu bez rata i boleština i da ćemo se kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža FEST - rekao je Pantelić zahvalivši i žiriju i gostima i publici za još jedan sjajan festival.

Simfonijski orkestar RTS na zatvaranju 50. Festa Promo/FEST/CEBEF
 

Zavesu na 50. FEST spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom čuvenog Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su “Ratovi zvezda”, “Indijana Džons”, “Supermen”, “Hari Poter” i drugi.

Na poslednjem crvenom tepihu 50. FEST-a u Kombank dvorani prodefilovali su glumci Miloš Biković, Tamara Dragičević, Katarina Radivojević, Toni Gojanović, ali i producent  Din Devlin, Džonanatan  Ingliš, kostimografkinja Ivana Ingliš, reditelj Stefan Arsenijević, reditelj Miloš Stojanović, glumac Frederik Vagner, reditelj Argiris Papadimitropulos i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike