Jedini susret Merilin Monro i kraljice Elizabete: Haljina pripijena uz telo i neobuzdana trema (FOTO)

05.05.2022

18:00

0

Dok su se naslovnice svih novina koje drže do sebe bavile krizom u Sueckom kanalu, u ponedeljak 29. oktobra 1956. godine glumica se spremala za poseban događaj

Jedini susret Merilin Monro i kraljice Elizabete: Haljina pripijena uz telo i neobuzdana trema (FOTO)
Copyright Foto: Profimedia

Merilin Monro je bila prava pravcata holivudska diva koja je i živela takav život. Naviknuta na glamur i svakodnevnu pažnju uvek je bila centralna ličnost svih događaja. Postojale su retke prilike kada Merilin nije bila ta koja nije bila u centru pažnje. Jedan od takvih događaja bio je i susret sa kraljicom Elizabetom 1956. godine na premijeri filma “Bitka za La Platu” u Londonu.

Ovaj događaj u knjizi “Kad je Merilin srela kraljicu: Život Merilin Monro u Engleskoj”, koja je objavljena 3. maja detaljno je opisala Mišel Morgan.

U julu 1956. godine glumica je sa Arturom Milerom stigla u London na medeni mesec, i na snimanje filma “Princ i igračica “sa Lorensom Olivijeom.

Profimedia
 

- Umirem od želje da hodam gologlava po kiši. Engleska tako deluje čarobno – govorila je Monro.

Dok su se naslovnice svih novina koje drže do sebe bavile krizom u Sueckom kanalu, u ponedeljak 29. oktobra 1956. godine Merilin Monro se spremala za poseban susret - susret sa kraljicom Elizabetom, piše u svojoj knjizi Mišel Morgan.

Niko nije siguran da li je slavna filmska diva dobila slobodan dan za ovu neponovljivu priliku ili je taj slobodan dan davno deo utvrđenog rasporeda. Ipak oni koji su bili zaduženi da kontrolišu njeno prisustvo na setu filma samo su kratko zapisali “nije slobodna”.

Pripreme za susret sa kraljicom je podrazumevao i sređivanje frizure koja je trajala satima, zatim nanošenje šminke i na kraju oblačenje haljine koja će sutradan osvanuti na svim naslovnicama.

Profimedia
 

Iako su je iz protokola uputili da se na ovakvom susretu očekuje jedna haljina “konzervativnog stila”, Merilin nije mnogo marila za ove savete. Haljina je bila sve samo ne tradicionalna. Pripijena uz telo, i sa velikim dekolteom tolikim da se grudi već skoro vide.

Merilin je u pratnji Artura Milera otišla na premijeru filma gde je trebala da zajedno sa ostalim slavnim ličnostima upozna kraljicu. Miler po protokolu nije bio predviđen da bude predstavljen kraljici.

Dok je Merilin čekala sa drugim poznatim ličnostima, kraljica je stigla u pratnji svoje sestre princeze Margaret. Vojvoda od Edinburga je bio odsutan jer je već otišao na četveremosečno službeno putovanje kraljevskom jahtom.

Mlada Elizabeta koja je tada imala 30 godina kao i Merilin nosila je tamnu haljinu blago spuštenih ramena, visoke bele rukavice, tijaru i drugi kraljevski nakit.

Profimedia
 

Među onima koji su čekali da se pozdrave sa kraljicom bila je Brižit Bardo ali i najveća suparnica Merilin Monro glumica Džoun Kroford. I svi su imali veliku tremu. Bardo je kasnije pričala da nije bila sigurna da li je uradila pravi naklon prema kraljici.

Red za naklon je bio poprilično dug, a Merilin je bila negde na polovini. Bila je uzbuđena ali i nervozna istovremeno. Povremeno je gledala ispred sebe, a kako se približavala kraljica, videlo se kao viri izvan reda, a već sledećeg trenutka čavrlja sa glumcem Viktorom Metjurem.

Dok se kraljica rukovala sa zvezdama, osoba iz protokola diskretno je gledala u spisak, kako bi se uverila da je tačno imenovana svaka slavna ličnost. A onda je došao red na Merilin. Dok ju je kraljica nakratko pogledala u pravcu gore – dole, glumica je uzela za ruku i onda se spustila u dobro uvežbani naklon. Njih dve su zatim ćaskale nekoliko minuta.

Profimedia
 

Kada je kraljica krenula dalje, Merilin je isto to ponovila sa princezom Margaret. Razgovarale su o biciklizmu, životu u Engleskoj i najnovijem filmu Merilin koji snima.

Ipak to nije bio kraj, nakon premijere filma bio je predviđen još jedan naklon kraljici. Merilin je bila potpuno zbunjena jer nije bila na probama i nije znala šta tačno treba da radi dok je grupa stajala iza zatvorene zavese i dok su čekali na svoj red da ih prozovu.

Glumac Anthony Quayle je u svojoj autobiografiji napisao da ga je glumica nekoliko puta pitala šta treba da uradi kad joj se prozove ime, ali uprkos objašnjenju, Merilin je bila previše nestrpljiva da bi se setila.

Dok se pomerala napred, okrenula se glumcu Viktoru Metjuru i pitala ga šta treba da uradi. “Padni na svoju zadnjicu”, odgovorio joj je, a zatim se provukao kroz zavesu.

Merilin je predstavljena nekoliko sekundi kasnije, i uprkos nervozi istupila je napred a publika je već “poludela” - piše Mišel Morgan.

Profimedia
 

Kada su je na izlazu iz pozorišta novinari pitali za kraljicu, Merilin je odgovorila:

- Kraljica je veoma srdačna. Zrači ljupkošću. Pitala me je kako mi se sviđa život u Vindzoru a ja sam bila zbunjena. A pošto je rekla da smo komšije jer živimo u Englefield Green, jer je to blizu Vindzora odgovorila sam joj da smo Artur i ja išli u vožnju biciklom po parku – ispričala je Merilin.

Na pitanje drugog novinara da li je bilo teško uvežbati naklon, odgovorila je:

“Ni malo”, smejući se, a zatim ponovo za njega demonstrirala naklon, piše Morgan.

 U magazinu “People” 1961. godine pojavio se tekst koji se osvrnuo na susret kraljice i Merilin.

Elizabeta je bila fascinirana glumicom i pogledala je svaki njen film.

- Gospođa Monro je mnogo slatka ali bilo mi je žao nje jer je toliko bila nervozna da je polizala sav ruž sa usana – navodno je izjavila kraljica, a neimenovan prijatelj preneo ovaj utisak sa jedinog susreta "dve kraljice".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike