Šta nam poručuje "Nepouzdani pripovedač"? Saznajte u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)

25.09.2022

13:30

0

Vajar Mrđan Bajić predstavlja jednog od najznačajnijih i najplodnijih predstavnika savremene umetničke scene u Srbiji

Šta nam poručuje "Nepouzdani pripovedač"? Saznajte u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)
Tan2022-9-24_144338763_1 - Copyright Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića Tanjug/Miloš Milivojević

Izložba "Nepouzdani pripovedač" našeg najznačajnijeg vajara Mrđana Bajića, otvorena je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Na otvaranju izložbe umetnik se zahvalio svima koji su doprineli realizaciji same postavke, a posebnu zahvalnost odao je svom kolegi umetniku Ričardu Dikonu koji je iz Londona došao u Muzej savremene umetnosti.

Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Ne mogu da zamislim ni boljeg umetnika, ni boljeg čoveka koji bi mogao da prisustvuje otvaranju izložbe, od mog prijatelja iz Londona - izjavio je Bajić, dodavši da mu je velika čast što ima priliku da izlaže u MSUB, ako se uzme u obzir ko je sve izlagao u tom muzeju.

Mrđan Bajić Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Posebno sam srećan što je moj prijatelj iz Engleske Ričard Dikon došao na izložbu. Takođe, osećam zadovoljstvo što je u MSUB stigao veliki broj ljudi iz sveta umetnosti među kojima su moji prijatelji, saradnici, kao i svi oni koji su ovu izložbu učinili mogućom.

Ričard Dikon Tanjug/Miloš Milivojević
 

Postavka izložbe "Nepouzdani pripovedač" obuhvata umetnikove amblematske radove i projekte koji su u poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta "Yugomuzej" koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića Tanjug/Miloš Milivojević
 

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma-prostor tokom osamdesetih godina, a kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su tokom stvaralaštva podrazumevale i višemedijske izraze, publika je imala priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio.

Kroz pronicljive refleksije i suptilne analize društveno-istorijskih, političkih i kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora, ali i globalnih civilizacijskih fenoma, izložba Mrđana Bajića donosi sa sobom čitav spektar posmatranja za publiku koja bude imala priliku da je poseti, navode organizatori.

Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića Tanjug/Miloš Milivojević
 

Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju, izložba obuhvata i, za Bajića važan i neodvojiv, crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Prvo stručno vođenje izložbe "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića biće održano 5. oktobra u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", kada će ulaz za posetioce biti besplatan, a vođenje koje će realizovati kustosi Muzeja savremene umetnosti će početi u 20 časova.

Vajar Mrđan Bajić predstavlja jednog od najznačajnijih i najplodnijih predstavnika savremene umetničke scene u Srbiji.

Dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti Ministarstva kulture i komunkacija Republike Francuske, 2015. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike