Bliži se dodela Nobela za književnost: Među favoritima na kladionicama najveća svetska imena i jedna Hrvatica (FOTO)

30.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Pobednik će biti proglašen 6. oktobra u Stokholmu

Bliži se dodela Nobela za književnost: Među favoritima na kladionicama najveća svetska imena i jedna Hrvatica (FOTO)
Nobelova nagrada - Copyright Profimedia

Bliži se ovogodišnje proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pa se o mogućim pobednicima već dobrano spekuliše.

Kako navodi Literary Hub, najveće šanse imaju neki od slavnih pisaca današnjice poput savremenog francuskog književnika Mišela Uelbeka ("Pokoravanje", "Serotonin", "Elementarne čestice", "Platforma", "Mogućnost ostrva") i britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, koji je prošlog meseca po ko zna koji put bio meta atentata zbog svog čuvenog dela „Satanski stihovi“ iz 1988. godine.

Mišel Uelbek/Profimedia
 

Tu je i čuveni američki pisac horora Stiven King, po čijim se delima često snimaju filmovi koji vremenom stiču status kultnih, kao što su „Keri“, „Mizeri“, „Isijavanje“, „Zelena milja“ i mnogi drugi, a kladionice velike šanse daju i  japanskom književniku Harukiju Murakamiju ("Kafka na obali mora", "Lov na divlju ovcu", "Norveška šuma").  

Profimedia
 

Među favoritima je i kanadska spisateljica Margaret Atvud koja je osvojila svet „Sluškinjinom pričom“, kao i američki pisac Kormak Makarti ("Ovo nije zemlja za starce", "Svi ti lepi konji"), ali i neka cenjena, manje izvikana imena kao što je Ngugi Va Tongo.

Margaret Atvud/Profimedia
 

Kladionce spominju i hrvatsku spisateljicu Dubravku Ugrešić koja je bila u igri  i prošle godine, kada je nagradu odneo britanski pisac tanzanijskog porekla Abdulrazak Gurna.

Na listi su bili i španski pisac Havijer Marijas i britanska spisateljica Hilari Mantel, ali su oni, nažalost, nedavno preminuli.

Dubravka Ugrešić/Profimedia
 

Visoka pozicija na kladionici, naravno, nije garancija. Ime prošlogodišnjeg laureata u potpunosti je izostalo sa spiska koji je predviđao najverovatnijeg pobednika, navodi Literary Hub.

Pobednik će biti proglašen 6. oktobra u Stokholmu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike