Činilo mi se da su mi srce i duša pokidani na dva dela: Šta čita Haruki Murakami?

20.02.2022

12:30

0

Čuveni pisac je na svom sajtu izdvojio pet omiljenih knjiga uz komentare koji su svojevrsna preporuka za ova dela

Činilo mi se da su mi srce i duša pokidani na dva dela: Šta čita Haruki Murakami?
Haruki Murakami - Copyright Profimedia

Haruki Murakami je neko ko je popularan širom sveta i ko ima fanove raznih godina, ne samo zbog svojih dela, već i zbog stava uopšte. On je prilično otvoren o svom procesu pisanja i dnevnim rutinama, među kojima se ističu trčanje i slušanje muzike, naročito džeza.

Kada su u pitanju njegove književne inspiracije, tu je lista velika, baš kao i lista omiljenih muzičara.

Čuveni pisac je na svom sajtu izdvojio pet omiljenih knjiga uz komentare koji su svojevrsna preporuka za ova dela.

Haruki Murakami/Profimedia
 

„Veliki Getsbi“ - Frensis Skot Ficdžerald

„Ako bih morao da izdvojim samo jednu knjigu koja mi najviše znači, bez oklevanja bih izabrao „Getsbija“. Da nije bilo ovog romana, ne bih pisao ovako kako pišem danas, a moguće je da ne bih uopšte ni pisao, mada to nije sasvim sigurno.”

„Dugo opraštanje“ - Rejmond Čendler

„Filip Marlou je Čendlerova fantazija, ali on je stvaran za mene. Ja prevodim one pisce koje volim da čitam, pa sam tako preveo sve romane Rejmonda Čendlera. Obožavam njegov stil. Pročitao sam „Dugo opraštanje“ pet ili šest puta.”

„Zamak“ - Franc Kafka

„Prvi put sam se susreo sa Kafkinim radom kada sam imao 15 godina, a to je bila knjiga „Zamak“. To je jedna velika, odlična knjiga. Prosto me je šokirala. Svet koji je Kafka opisao u ovoj knjizi bio mi je tako stvaran i nestvaran u isto vreme da mi se činilo da su mi srce i duša pokidani na dva dela.”

Biblioteka Harukija Murakamija/Profimiedia
 

„Braća Karamazovi“ - Fjodor Dostojevski

„Većina pisaca ima sve slabije i slabije radove što su stariji, ali to nije slučaj sa Dostojevskim. Njegova dela su bila sve veća i sve bolja sa vremenom. „Braću Karamazove“ napisao je krajem svojih pedesetih godina. To je odličan roman.”

„Lovac u žitu“ - Dž. D. Selindžer

„Ovo je mračna priča, veoma uznemirujuća. Uživao sam u njoj kada sam imao sedamnaest godina, pa sam odlučio da je prevedem. Sećam se da je bila smešna, ali mračna i upečatljiva. Mora da nisam bio najsrećniji kada sam bio mlad.”

Pored toga, Murakami na svom sajtu navodi Rejmonda Čendlera, Kurta Vonegata i Ričarda Brotigana kao glavne književne uzore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike