Salman Ruždi u svesnom stanju: Pisac odgovarao na pitanja istražitelja o krvavom napadu (FOTO/VIDEO)

16.08.2022

15:16

0

Nejasno je šta je Ruždi rekao inspektorima nakon napada

Salman Ruždi u svesnom stanju: Pisac odgovarao na pitanja istražitelja o krvavom napadu (FOTO/VIDEO)
profimedia-0713632178 - Copyright Salman Ruždi/Foto: Profimedia

Nagrađivani autor Salman Ruždi je budan i komunicira sa istražiteljima, ali će morati da ostane na bolničkom lečenju zbog teških povreda nakon napada nožem u zapadnom Njujorku u petak.

Salman Ruždi (75) je podvrgnut hitnoj operaciji nakon što ga je muškarac nekoliko puta ubo nožem pre njegovog zakazanog predavanja u Njujorku.

Čuveni pisac bio je pri svestan u ponedeljak i u stanju da odgovori na pitanja istražitelja. Nejasno je šta je Ruždi rekao inspektorima nakon napada koji je potresao književni svet i izazvao osude iz celog sveta.

Osumnjičeni za napad je identifikovan kao 24-godišnji Hadi Matar. On je skočio na binu u Njujorku i bacio se na pisca, a nakon toga ga je više puta ubo nožem. Osumnjičenog je zadržala publika, sve dok ga policija nije odvela u pritvor.

Pisac je zadobio tri ubodne rane na vratu, četiri na stomaku, na desnom oku i grudnom košu, kao i ranu na desnoj butini.

Izjasnio se da nije kriv

Matar se prilikom saslušanja izjasnio da nije kriv za napad na čuvenog pisca. Međutim, tužilac je ocenio da je u pitanju "unapred planirani" zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor "Satanskih stihova" ostao u bolnici sa teškim povredama, piše CNN.

Sudija nije pristala na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac Džejson Šmit ukazao da je Hadi Matar smišljeno preduzeo korake da namerno naudi Ruždiju, jer je unapred obezbedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u Njujork sa lažnom ličnom kartom.

 

 

Ruždi je nakon napada hitno transportovan u bolnicu, a neko vreme je bio priključen na respirator zbog životne ugroženosti. Doktori su procenili da je dovoljno stabilan da se aparat za disanje isključi, ali se suočava sa dugotrajnim procesom oporavka.

- Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena - rekao je njegov advokat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike