Beogradska filharmonija najavila novu sezonu: "Put oko sveta" kroz muziku 25 gradova

20.05.2022

14:20

0

Početak virtuelnih koncertnih putovanja, prirodno počinje u glavnom gradu i posvećen je voljenom Ivanu Tasovcu

Beogradska filharmonija najavila novu sezonu: "Put oko sveta" kroz muziku 25 gradova
bgf, pocetak drugog dela sezone - Copyright Beogradska filharmonija Foto: Promo/Marko Đoković

„Na dobrom putu“ - naziv je nove sezone Beogradske filharmonije 2022/23, a orkestar vodi na put oko sveta kroz 25 koncerata, praćen najbolјim internacionalnim solistima i dirigentima.

Svaki koncert nosi naziv nekog grada, a početak sezone virtuelnih koncertnih putovanja, prirodno počinje Beogradom i posvećen je voljenom Ivanu Tasovcu.

Program nove sezone su filharmonijskoj publici danas prezentovale urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović, kao i filharmoničari Tijana Milošević, Jovan Savić i Miljana Popović – Materni koji su otkrili svoje koncertne favorite.

Foto: Beogradska filharmonija/ Marko Đoković
 

Filharmonija će na 25 koncerata od septembra 2022. do juna 2023, kroz 400 godina muzičke istorije, ilustrovati različite gradove kao što su Berlin, Tokio, Los Anđeles, Barselonu, Tel Aviv, Lajpcig, Moskva, Budimpeštua, Prag, Varšava, Pariz, Helsinki, Rim, Hamburg, Havana, London, Peking, Buenos Ajres, Njujork, Istanbul, Bukurešt, Beč, Venecija i Sankt Peterburg.

Koncertna sezona “Na dobrom putu”, šetnjom kroz različite meridijane uvodi publiku u novih sto godina orkestra, a ujedno je poruka o putu Beogradske filharmonije u budućnost gde nju i publiku čeka nova zgrada.

- Pozivamo vas da u novoj sezoni 2022-2023 svi zajedno sa Beogradskom filharmonijom krenemo na put. Doduše, ne zaista fizički, avionom ili kolima već vođeni notama. Ilustrovaćemo 25 gradova, istorijski važnih i posebnih mesta.

Foto: Beogradska filharmonija/ Marko Đoković
 

Od Budimpešte do Tokija, muzikom ćemo približiti bajkovite priče o nacionalnim tradicijama, ritualima, navikama, zatim, unakrsnim vezama među kulturama, ili svim već poznatim zavičajnim pričama o lјudskom postojanju - rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc koji je na programu “dobrog puta” radio zajedno sa muzičkim urednicama Beogradske filharmonije, Asjom Radonjić i Danicom Maksimović.

Pored šefa-dirigenta koji diriguje osam koncerta, “na dobrom putu” će uz Filharmoniju biti stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin, Džon Akselrod, Hauard Grifits, Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal, Pol Danijel, Mark Pjole, Markus Boš, Gerit Prisnic i veliki broj sjajnih solista.

Foto: Beogradska filharmonija/ Marko Đoković
 

Tako će Beogradska filharmonija ponovo nastupiti sa Željkom Lučićem, Fazilom Sajem, konačno sa harmonikašicom Ksenijom Sidorovom i mnogim zvezdama svetske koncertne scene.

Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Od domaćih solista će se u ovoj ulozi ponovo naći filharmoničari Tijana Milošević i fagotista Nenad Janković, zatim violončelista Nemanja Stanković i violinista Stanko Madić, a “na dobrom putu” će se slušati i muzika Isidore Žebeljan i Aleksandra Sedlara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike