Objavljeno prvo digitalno izdanje albuma Isidore Žebeljan: Čuvanje magičnog i uzbudljivog stvaralaštva

26.03.2022

08:35 >> 08:24

0

Poput velikih imena iz sveta pop muzike zadatak Mascoma biće da ta dela i život učine večnim

Objavljeno prvo digitalno izdanje albuma Isidore Žebeljan: Čuvanje magičnog i uzbudljivog stvaralaštva
Isidora Žebeljan - Copyright Isidora Žebeljan YouTube

Izdavačka kuća Mascom će u narednom periodu raditi na digitalnom objavljivanju kompletnog muzičkog opusa Isidore Žebeljan (1967-2020), najistaknutijeg srpskog kompozitora, saopštili su iz Mascoma

Na taj način zajedno sa Isidorinom porodicom, kako poručuju iz Mascoma njena dela će biti dostupna svim ljubiteljima klasične muzike širom sveta.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić
 

- U narednom periodu radićemo i na promovisanju muzike Isidore Žebeljan na društvenim mrežama, komunicirajući sa mnogim pisanim tragovima (intervjuima i tekstovima) koje je umetnica ostavila za sobom. Vreme u kom živimo omogućava da mnogi artisti, iako više nisu sa nama, nastavljaju svoj virtuelan život. Čitavi timovi bliskih saradnika na taj način čuvaju sećanje na umetnika, edukujući generacije novih slušalaca. Samim tim njegova dela, životna filozofija i muzička misija postaju večni. Upravo svedočimo toj vrsti transformacije u muzičkoj industriji - piše u saopštenju Mascoma.

Poput velikih imena iz sveta pop muzike kao što su David Bowie, Prince ili Maria Callas zadatak Mascoma biće da ta dela i život Isidore Žebeljan učine - večnim.

Prvo izdanje koje je digitalno objavljeno je album "Iluminacije/Illuminations".

Izdanje je inicijalno objavljeno na CD-u 2013. godine pod okriljem izdavačke kuće Mascom.

Isidora Žebeljan Tanjug/Rade Prelić
 

Album sadrži muziku koje je Isidora Žebeljan komponovala za pozorišne predstave: „Škola za žene“, „Tri musketara“, „Banat“, „Leons i Lena“, „Višnjik“, „Mišolovka“, „Mileva Anštajn“, „Nevjesta od vjetra“, „Suze su O.K.“, „Leda“, „Kralj Lir“, „Kantri“, „U cara Trojana kozje uši“, „Čudo u Šarganu“ i „Trg heroja“.

Projekat digitalizacije muzičke zaostavštine Isidore Žebeljan prokomentarisao je njen životni saputnik, kompozitor Borislav Čičovački:

- Objavljivanje snimaka svih muzičkih dela Isidora Žebeljan, koje je započeo Mascom, jeste izuzetan i najvažniji zadatak za očuvanje i široku prezentaciju muzike internacionalno najprominentnijeg srpskog kompozitora i jednog od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca u prvim decenijama 21. veka uopšte. Tako će muzičari, izvođači i publika širom sveta moći da se u potpunosti upoznaju sa magično uzbudljivim, zanosnim i moćnim stvaralaštvom jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji srpske kulture, velikog evropskog kompozitora, Isidore Žebeljan - izjavio je dr Borislav Čičovački.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike