„Maratonci“ su ponovo među nama: Novi počasni krug za sve obožavaoce kultnog filma

15.07.2022

08:01

0

Jugoslovenska kinoteka je ovo ostvarenje 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja

„Maratonci“ su ponovo među nama: Novi počasni krug za sve obožavaoce kultnog filma
Copyright "Maratonci trče počasni krug" Promo/Centar film

Legendarni film "Maratonci trče počasni krug" odnedavno se može u celosti besplatno gledati na Jutjub kanalu producentske kuće Centar film.

Crnu komediju reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, prvi put prikazanu 1982. godine, tokom proteklih decenija brojni poklonici filma su gledali uglavnom sa izbledelih i loših kopija.

Situacija je sada drugačija jer je kvalitet slike, boja i zvuka besprekoran.

“Maratonci trče počasni krug” Printscreen/Youtube
 

"Maratonci" su priča smeštena između dva svetska rata o članovima pogrebničke porodice Topalović, koje su nezaboravno odigrali Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić i Mića Tomić.

Iz Centar filma, koji je producirao ovo kultno ostvarenje, rađeno po Kovačevićevoj pozorišnoj predstavi, ističu da danas „Maratonci“ slove kao jedan od najboljih filmova ikad urađenih na našim prostorima.

Printscreen/imdb
 

"Ovaj klasik neprekidno osvaja nove obožavatelje, pa je ujedno i jedan od najgledanijih domaćih filmova ikada. Porodica Topalović i njihovo pogrebno društvo postali su deo opšteg kulturnog nasleđa mnogih generacija u filmu koji ne prestaje da oduševljava", navode iz Centar filma.

U filmu je Zoran Radmilović igrao lik "grobljanskog" gangstera Bilija Pitona, Bora Todorović zavodnika Ðenke, dok je Jelisaveta Seka Sablić za ulogu Kristine dobila "Zlatnu arenu" za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Puli. Kompozitor je bio Zoran Simjanović.

Printscreen/imdb
 

Jugoslovenska kinoteka je "Maratonce" 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike