Kako je Bata Stojković postao slikarski model: Sin čuvenog Miće Popovića otkriva tajnu za 24sedam

02.04.2022

16:30

0

Naš umetnik crtao je u čekaonicama, na nezanimljivim sastancima, u autobusima, vozovima, avionima...

Kako je Bata Stojković postao slikarski model: Sin čuvenog Miće Popovića otkriva tajnu za 24sedam
bata stojkovic zvezdara1 - Copyright Printscreen/YouTube/Zvezdara teatar

- Mića Popović je bio jedna svestrana ličnost. Svemu je pristupao profesionalno, a crtanju sa najvećim žarom – kaže za 24sedam Jovan Popović, sin našeg poznatog slikara koji je istovremeno bio i likovni kritičar, pisac i filmski režiser.

Crteži Miće Popovića mogu se do 10. maja pogledati u galeriji “Sanjaj”.

- Mića je crtao tokom celog života. Tako da imamo puno sačuvanih kroki i tuš crteža. Crteži koji se mogu videti na izložbi su najtvrđe jezgro njegovog rada. Mnogi od njih bili su podloga za slike koje će postati deo opusa “Slikarstvo prizora”- objašnjava Jovan Popović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prema njegovim rečima veliki slikar je spadao u “crtače”.

- U slikarstvu postoji ta podela na one kojima je najbitniji kolorit i ta neka simfonija boja i oni koji su crtači. Mića nije bio veliki slikar kolorita, crtao je studiozno, a znao je da dok telefonira u jednom potezu napravi kroki crtež – kaže sin slavnog slikara.

Na crtežima koji se mogu videti na izložbi jedan od modela je i Bata Stojković. On i slikar prvobitno su sarađivali na filmu.

Jovan Popović Foto: Anja Želić
 

- Mića je gradirao glumačku karijeru Bate Stojkovića, tako se on prvo pojavljuje u filmu “Čovek iz hrastove šume” kao epizoda, zatim dobija sporednu ulogu u filmu “Roj” i na kraju dobija glavnu ulogu  u filmu “Delije” - navodi Popović.

Nakon toga naš poznati slikar rešio je da filmskog junaka prenese i na platno, pa je partizanski lik  Gvozdena pretvoren u gastarbajtera, a legendarni Bata Stojković je bio savršen model.

Promo/Anja Želić
 

- Mića nikad nije prestajao da crta. Kada je slikao enformel, režirao filmove i pisao knjige, on je paralelno i za svoju dušu, crtao olovkom, ugljem, flomasterom. I ne samo tad. U restoranima, čekaonicama, na nezanimljivim sastancima, u autobusima, vozovima, avionima. Slikar se od olovke i papira nije razdvajao – zaključuje sin slavnog slikara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike