Komemoracija u čast Zorana Simjanovića: "Lako mu je bilo otići, znao je da je besmrtan"

13.05.2021

15:24 >> 16:31

0

Autor: M. Cukić

Radoslav Zelenović napomenuo je da se opraštamo od najplodotvornijeg kompozitora filmske muzike jugoslovenske kinematografije

Komemoracija u čast Zorana Simjanovića: "Lako mu je bilo otići, znao je da je besmrtan"
B.P./ATAImages

U prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca, danas je u Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija povodom smrti kompozitora Zorana Simjanovića.

Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke kazao je da srpski jezik nije dovoljno bogat rečima koje bi opisale talent Zorana Simjanovića.

– Kada god uđem u salu “Makavejev” u Jugoslovenskoj kinoteci uvek imam utisak da tu vidim Zorana Simjanovića, koji mi sugeriše kako da popravimo zvuk i nudi mi da dođe u kino kabinu i popravi šta može. Uveren sam da će nam Simjanović mnogo nedostajati – kazao je Pantelić.

B.P./ATAImages

Simjanovićev bratanac je potom pročitao pismo Zoranovog mlađeg brata Dejana, koji je opisao talenat preminulog kompozitora još od najranijeg detinjstva.

– Roditelji su Zoranovom najranijem detinjstvu primetili da lepo peva i svi su uvereni da je prvo propevao, pa tek onda progovorio. Studentkinja solo pevanja je stanovala u istoj zgradi, gde i Zoran. Kada bi netačno otpevala neku oktavu, Zoran bi je glasom iz svoje sobe ispravio i tako su roditelji odlučili da ga upišu u muzičku školu. Tako je sve počelo – piše u pismo Zoranovog brata Dejana.

Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski arhivista, napomenuo je da se opraštamo od najplodotvornijeg kompozitora filmske muzike jugoslovenske kinematografije.

B.P./ATAImages

– Počeo je kao rodonačelnik rokenrola u Jugoslaviji i često volim da kažem kako su filmska traka i rokenrol dostojanstveno ostarili. Simke je svedok tog starenja. Jednom mi je poslao mejl sa 65.000 karaktera na 65 strana. Tu je bilo sve – 69 igranih filmova, 65 televizijskih serija, 50 crtanih filmova i muzika za preko 500 televizijskih spotova. Pedantan kakav je bio, izračunao je da to sve ukupno 11.000 minuta muzike – kazao je Zelenović.

Glumica Tanja Bošković je istakla da nikada u životu nije srela čoveka koji toliko duboko nije bio pojedinačan.

– Bio je u paru sa Ljiljom. Bilo mu je lako jer je bio voljen i imao je koga da voli. Simke je svojim radom našu kinematografiju suštinski odvojio od zemlje i pretvorio u nešto drugo. Lako mu je bilo umreti, jer je znao da je besmrtan – kazala je Bošković.

B.P./ATAImages

Kompozitor Rade Radivojević je rekao da nas je napustio jedan od naših najeminetnijih stvaralaca u oblasti primenjene muzike, čija su dela obeležila našu umetničku scenu u proteklih pola veka.

– Opraštamo se od profesora i dobitnika brojnih priznanja. Od čoveka koji je bio, pa prestao da bude roker. Njegov rad je odlikovao visoki profesionalizam i autentična predanost projektu – kazao je Radivojević.

B.P./ATAImages

Reditelj Goran Marković je napomenuo da je Zoran Simjanović mogao sve.

– Doveo bi frulaša da mu svira temu za film “Miris poljskog cveća”. Frulaš to nije umeo i Simke bi za pet minuta savladao sviranje frule i dočarao nam temu. Sjajno je pevao…često bolje od pevača angažovanih za neku temu – kazao je Marković.

Pročitajte još

Zoran Simjanović je sahranjen 16. aprila na Novom groblju u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug