Đenka iz filma "Maratonci trče počasni krug" zaista je postojao: Ko je bio inspiracija za lik koji je odigrao Bora Todorović?

10.05.2022

18:00

0

On je devojke slikao u slobodnijim pozama, a četiri različito obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao

Đenka iz filma "Maratonci trče počasni krug" zaista je postojao: Ko je bio inspiracija za lik koji je odigrao Bora Todorović?
djenka bora todorovic Maratonci trce pocasni krug imdb (3) - Copyright Printscreen/imdb

Verovatno nema čoveka koji na pitanje “Šta to radiš kume?”, kao iz topa ne odgovara čuvenom replikom “Ništa kume, vežbamo za film”, koju u kultnom ostvarenju “Maratonci trče počasni krug” izgovara Đenka, kojeg je maestralno odigrao  Bora Todorović.

Printscreen/imdb
 

Đenka je stvarno postojao, a u priči o predratnom snimatelju Kosti Novakoviću, koji je bio stručnjak za erotske filmove, mogu se prepoznati mnoge njegove osobine. I on je, najverovatnije, poslužio kao inspiracija Dušanu Kovačeviću za legendarni lik Đenke.

Kosta je u vreme između dva rata imao studio u Kursulinoj ulici u Beogradu, a posebna specifičnost je bila u tome što je svaki od četiri zida u toj prostoriji bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica koje su bile željne popularnosti, a on ih je fotografisao i snimao gole.

Printscreen/imdb
 

On je devojke slikao u slobodnijim pozama, a četiri različito obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao, budući da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na taj način je praktično dobijao četiri različite scene.

Taj studio je srušen tokom Drugog svetskog rata.

Printscreen/imdb
 

Smatra se da je Novakovićevo najpoznatije ostvarenje “Grešnica bez greha” iz 1930, u kojem ima slobodnijih scena, i koje mnogi smatraju prvim srpskim erotskim filmom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Headliner

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike