Čuveni Masimiliano Sikardi u Beogradu postavlja izložbu o jednoj izuzetnoj ženi (FOTO/VIDEO)

28.05.2022

11:42

0

Njegov najambiciozniji projekat do sada je izložba posvećena velikom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, koja je prikazana u više od 40 gradova širom sveta

Čuveni Masimiliano Sikardi u Beogradu postavlja izložbu o jednoj izuzetnoj ženi (FOTO/VIDEO)
Tan2022-5-27_18510172_1 - Copyright Masimiliano Sikardi Tanjug/DKC/Milovan Ilić

Poznati italijanski umetnik Masimiliano Sikardi, jedan od najznačajnijih predstavnika virtuelne umetnosti u svetu, predstavio je juče svoj rad publici u Beogradu.

Reč je o umetniku koji je osmislio i kreirao čuvene multimedijalne, imersivne izložbe o Van Gogu, Fridi Kalo i Gustavu Klimtu, a u Beograd je došao na poziv Fondacije Mira Brtka kako bi najavio novu izložbu "Mira Brtka - Virtual Immersive Experience - L’anima Illuminata".

Na konferenciji u dvorani Kulturnog centra Beograda Sikardi je predstavio svoj dosadašnji rad, odnosno nešto što je njemu lično bilo najznačajnije da prikaže kako bi dočarao ono što radi, kao što je "Alisa u zemlji čuda" - rad gde je prikazan ceo Alisin magični svet, ali bez same Alise.

Masimiliano Sikardi Tanjug/DKC/Milovan Ilić
 

Umetnik je istakao da je to odličan primer da se shvati imersivna umetnost, navodeći da gledalac ni u jednom momentu ne vidi Alisu, jer nju predstavlja upravo sam gledalac.

Opisujući suštinu kreiranja imersivnih izložbi, Sikardi je rekao da je u okviru takve izložbe čovek tako mali, praktično kao jedno dete.

- Imersivni prostor je jedan magični prostor u koji se vraćamo kao deca, jer praktično mi ne gledamo samo ono što je oko nas, već postajemo deo prostora imersivnog umetničkog pristupa - ističe Sikardi koji smatra da je "Alisa u zemlji čuda" najbolji primer imersivne izložbe.

Profimedia
 

Umetnik je rekao da je njegovo osećanje prema radu i umetnosti Mire Brtke magično i da je to praktično isto kao rad na magičnom svetu Alise.

- Kad pomislim da je Mira Brtka za života uspela da radi u toliko različitih medija počevši od filma, preko mode, skulpture do slikarstva i da je Rim ostavio veliki uticaj na njen rad, koji dobro prepoznajem, iako sam dosta mlađi od nje, raduje me činjenica da ćemo na ovaj način pokušati da prenesemo ceo njen život i da ćemo ponovo moći da oživimo njenu dušu kroz njenu umetnost - rekao je Sikardi.

Fondacija Mira Brtka
 

Dodao je da bi njemu lično bilo najdraže da projekat krene iz Beograda u svet i da su već obišli nekoliko zanimljivih lokacija koje mu se čine sjajnim za ovu priču, smatrajući da bi za realizaciju imersivne izložbe o Miri Brtki bilo potrebno oko šest meseci.

Masimiliano Sikardi bavi se multimedijalnim umetnostima već 30 godina i radi upravo imersivne izložbe, a reč je o spoju vrhunske tehnologije, teatarskog pripovedanja i animaciji prve klase koji omogućava posetiocima da bukvalno zakorače u umetnička dela.

Njegov najambiciozniji projekat do sada je izložba posvećena velikom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, koja je prikazana u više od 40 gradova širom sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike