Autoportreti Van Goga koje je naslikao pre smrti: Odraz teške psihičke krize pred samoubistvo (FOTO)

07.02.2022

12:45

0

"Kakve bih sve stvari mogao da uradim da nije bilo ove proklete bolesti", napisao je umetnik u jednom od poslednjih pisama

Autoportreti Van Goga koje je naslikao pre smrti: Odraz teške psihičke krize pred samoubistvo (FOTO)
Copyright Van Gog/Printscreen

Najznačajnija izložba autoportreta Vinsenta Van Goga (1853-1890), prva takvog obima koja se organizuje u proteklih 25 godina, dodatno daje uvid u njegovo psihičko stanje.

Platna predstavljena u galeriji "Courtauld" u Londonu, holandski umetnik je naslikao tokom poslednjih godina života.

"Ljudi kažu da je teško spoznati sebe... Ali nije lako ni naslikati sebe", napisao je Van Gog septembra 1889. u pismu koje je uputio svom bratu Teu.

Profimedia
 

Izložba "Van Gog: Autoportreti" kustoskinje Karen Seres na jednom mestu je okupila 16 dela čuvenog slikara, nastala u periodu između 1886. i 1889. godine, što je skoro polovina od 35 autoportreta i dva crteža koja su preživela iz pomenutog doba. Izložba će trajati do 8. maja.

Ove slike se, prema rečima kustosa galerije u Londonu, mogu posmatrati kao predstave umetnikovog mentalnog stanja koje se menjalo i pogoršavalo. Van Gog predstavljen na Autoportretu sa tamnim filcanim šeširom (Self-Portrait with a Dark Felt Hat, 1886-1887), koji je nastao u Parizu u vreme kad je slikar ostvario svoj pun umetnički izraz, nije isti kao i onaj na kome je dao sumorni prikaz sebe u narednim godinama.

Autoportret Vinsenta Van Goga/Profimedia
 

Dve slike nastale 1889. godine, neposredno pre njegove smrti, predstavljaju na neki način centralno mesto ove postavke i sada su se našle jedna do druge prvi put posle više od 130 godina, odnosno od momenta kada su napustile sanatorijum u San Remiju u Provansi, gde je Van Gog dobrovoljno otišao na lečenje nakon petogodišnje borbe sa neprestanim mentalnim problemima, koji su kulminirali odsecanjem uha decembra 1888. godine.

I ova dva pomenuta autoportreta značajno se međusobno razlikuju, iako su nastali u razmaku od samo nedelju dana, krajem avgusta i početkom septembra 1889.

Autoportret Vinsenta Van Goga/Profimedia
 

„Prvi je naslikan dok je Van Gog još uvek bio usred teške psihičke krize, koja ga je zadesila sredinom jula, dok je drugi autoportret nastao dok se oporavljao", navode iz  londonske galerija, a prenosi ArtNet.

"Kakve bih sve stvari mogao da uradim da nije bilo ove proklete bolesti", napisao je umetnik u jednom od poslednjih pisama.

Van Gog (1853-1890) je verovatno jedan od najpoznatijih umetnika koji su ikada živeli, a istoričari umetnosti navode da je na mnogim od svojih slika izrazio upravo mentalno stanje u kom se u tom trenutku nalazio.

Autoportret Vinsenta Van Goga/Profimedia
 

Danas znamo da je slavni umetnik patio od jednog oblika epilepsije, stanja koje prate česte halucinacije, anksioznost i naleti velike energije ili pak depresije. Njegova bolest, smatraju istoričari, verovatno je prouzrokovala način na koji je  stvarao, pisao je pre nekoliko godina portal Higherperspectives.

Za života, prodao je samo jednu sliku. Van Gog je 27. jula 1890. sam sebi oduzeo život pucnjem u grudi. Umro je dva dana kasnije. Posthumno je otkriveno više od 2.000 njegovih dela, a njegov portret doktora Pola Gašea, prodat je po ceni od 82,5 miliona dolara, što ga čini jednom od najskupljih slika u istoriji likovne umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike