Ko je bila Klimtova „Žena u zlatu“: Misteriozna bečka Mona Liza

22.03.2022

16:30

0

Nagađalo se da je ta dama bila umetnikova ljubavnica, ali to nije potvrđeno

Ko je bila Klimtova „Žena u zlatu“: Misteriozna bečka Mona Liza
KLIMT ŽENA U ZLATU 1 - Copyright "Žena u zlatu", Gustav Klimt/Profimedia

U istoriji umetnosti poznata je kao „Žena u zlatu“, po portretu čuvenog Gustava Klimta. Govorilo se da je ona bečka Mona Liza. Pravo ime su joj iz naziva slike uklonili nacisti, kako bi zataškali njeno jevrejsko poreklo.

Ona je Adele Bloch-Bauer, žena koja je bila supruga bogatog industrijalca, istinski ljubitelj umetnosti i muza velikog Klimta.

Portret „Žena u zlatu“ nalazi se u Neue Galerie u Njujorku i deo je najveće Klimtove kolekcije u Americi. Naslikana je davne 1907. godine i predstavlja najupečatljiviji rad ovog slikara iz njegove takozvane „zlatne faze“, a lik žene koju on prikazuje za mnoge je bio misteriozan. Nagađalo se da je ta dama bila umetnikova ljubavnica, ali to nije potvrđeno.

"Žena u zlatu", Gustav Klimt/Profimedia
 

„Žena u zlatu“ je bila inspiracija i za istoimeni holivudski film iz 2015. godine. Ova tamnooka lepotica koja je bila Klimtova inspiracija za čak dva portreta poticala je iz bogate jevrejske porodice.

Adele je svoj društveni status utvrdila udajom za industrijalca Ferdinanda sa kojim je razmenila prezimena, pa su se tako supružnici prezivali Bloch-Bauer. Ferdinand se obogatio kroz rad sa šećerom, a svoje bogatstvo voleo je da troši na umetnička dela. Tako su supružnici podržavali i slikara Gustava Klimta.

Gustav Klimt/Profimedia
 

Pored njega, u njihovom domu gostovali su i Štraus, Maler i mnogi drugi. Pričalo se da, osim ljubavi ka novcu i umetnosti, nisu imali mnogo toga zajedničkog, s obzirom na to da je bio u pitanju ugovoreni brak. Otuda i govorkanja da su bogata dama i čuveni slikar možda bili i nešto više od prijatelja.

Zahvaljujući Klimtovim slikama Adele je postala poznata kao bečka Mona Liza. Sa svojim mužem nije imala dece. Umrla je u 43. godini života od meningitisa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike