Pre 156 godina svet je omađijan pričom o "Alisi u zemlji čuda": Devojčica iz romana je zaista postojala u životu Luis Kerol

26.11.2021

18:16

0

I danas deca odrastaju uz priču o devojčici koja, nakon što propadne kroz zečju rupu, dospeva u svet mašte u kome žive neobična stvorenja

Pre 156 godina svet je omađijan pričom o "Alisi u zemlji čuda": Devojčica iz romana je zaista postojala u životu Luis Kerol
profimedia-0588797355 - Copyright Profimedia

Devojčica Alisa sedela je na obali reke jednog letnjeg dana, dok je njena sestra čitala knjigu. Ugledala je Belog zeca, koji je stalno govorio da kasni. Začudila mu se, jer je bio obučen, te je pošla za njim u zečju rupu… I tu počinje priča "Alise u zemlji čuda" objavljene 1865. godine na današnji dan, a napisane rukom Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg pod pseudonimom Luis Kerol.

Prošlo je 155 godina, a i danas deca odrastaju uz priču o devojčici koja, nakon što propadne kroz zečju rupu, dospeva u svet mašte u kome žive neobična stvorenja.

Priča se poigrava s logikom na način koji joj je obezbedio dugotrajnu popularnost kako kod dece, tako i kod odraslih. Knjiga se smatra jednim od najkarakterističnijih predstavnika takozvanog žanra literarnog apsurda, a njena naracija i struktura imale su ogromni uticaj, prvenstveno u žanru fantastike, te su inspirisani njome nastajali i drugi romani, ali i brojne filmske adaptacije.

Profimedia
 

Biografi pišu da je Luis Kerol, lik Alise stvorio inspirisan stvarnom devojčicom, Alis Lidel, koju je upoznao kao trogodišnju devojčicu.

U aprilu 1856. tada 24-godišnji Dodžson upoznao je Alisu Lidel i njene sestre dok su se igrale u bašti. Kasnije je u svom dnevniku zapisao da je taj datum imao posebno značenje. U to vreme je bio zauzet fotografisanjem katedrale i privukao je pažnju devojčica. Njihova porodica, s kojom se družio ga je kasnije zamolila da ih slika. U svom studiju je imao haljine i igračke kojim je zabavljao devojčice.

Profimedia
 

U julu 1862. pisac se ukrcao na brod od Oksoforda do Godstona sa osmogodišnjom Edit, 10-godišnjom Alis i 13-godišnjom Lorinom. Tokom plovidbe je zabavljao decu i izmislio priču s čudnim likovima. Alisu je učinio glavnom junakinjom. Iako ovo nije bio prvi put da im pripoveda priču, Alis ga je zamolila da je sada zapiše, što je on i učinio. Dve godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama.

Luis je bio blizak sa celom porodicom Lidel, ali mu je miljenica bila Alis. Njihov odnos i njegova naklonost prema deci bio je predmet mnogih nagađanja različitih biografa.

Wikipedia
 

Luis Kerol bio je jedan od najčitanijih engleskih pisaca, a takođe i matematičar, logičar, anglikanski sveštenik i amaterski fotograf. Njegova napoznatija i najpopularnija dela su, svakako, romani "Alisa u zemlji čuda" i njen nastavak "Alisa s one strane ogledala".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike