Počasni doktorat za duhovitog umetnika koji iskrivljuje stvari: Priznanje iz Srbije za Ervina Vruma

27.05.2022

12:00

0

Njegova spektakularna izložba "Jedan minut zauvek" koja je postavljena u Muzeju savremene umetnosti na pet nivoa može da se pogleda do 9. avgusta

Počasni doktorat za duhovitog umetnika koji iskrivljuje stvari: Priznanje iz Srbije za Ervina Vruma
Ervin Vurm, foto Bojana Janjić, MSUB 4 - Copyright Foto: Bojana Janjić

Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu dodeliće austrijskom umetniku Ervinu Vrumu počasni doktorat zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima.

Svečana dodela počasnog doktorata austrijskom umetniku Ervinu Vurmu održaće se u sredu, 1. juna  u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Njegova spektakularna izložba "Jedan minut zauvek" koja je postavljena u Muzeju savremene umetnosti na pet nivoa može da se pogleda do 9. avgusta.

Tanjug/Rade Prelić
 

U obrazloženju Fakulteta likovnih umetnosti, koji je predlagač ovog uglednog univerzitetskog zvanja Vurmu, navodi se da „predloženi umetnik ima izuzetnu međunarodnu reputaciju i da je dao doprinos likovnim umetnostima koji se, između ostalog, ogleda u inovativnim pristupima skulpturi".

Ervin Vurm je austrijski umetnik rođen u gradu Bruck an der Mur, u Štajerskoj u Austriji. Živi i radi u Beču i Limbergu.
Foto: Bojana Janjić
 

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beču. Dela Ervina Vurma nalaze se u kolekcijama širom sveta, uključujući Muzej Solomona R. Gugenhajma, kolekciju Pegi Gugenhajm, Umetnički centar Voker, Muzej Ludvig, Kunstmuseum St. Gallen, Musée d'art contemporain de Lyon, Muzej stare i nove umetnosti i Centar Pompidu.

Veliku državnu nagradu Austrije dobio je 2013. godine što je najviše odlikovanje koje Austrija dodeljuje zaslužnim umetnicima za izraziti doprinos umetnosti i ugledu Austrije na međunarodnoj sceni. Bio je predstavnik Austrije na Bijenalu u Veneciji u dva navrata - 2011. i 2017. godine.

Mnogi ga smatraju najznačajnijim i najuticajnijim međunarodno prepoznatim austrijskim umetnikom.

Foto: Bojana Janjić
 

Iako na prvi pogled duhoviti, Vurmovi radovi proširuju ili manipulišu stvarnošću na načine koji mogu biti uznemirujući.

On prikazuje manipulisane slike stvari iz svakodnevnog života, stvari koje izgledaju poznato, ali koje postaju iskrivljene.

Vurmov rad je često kritičan prema mentalitetu i načinu života zapadnog društva. Uspeh i popularnost njegovog rada u velikoj meri posledica je činjenice da se hrabro poigrava aspektima popularne kulture, životnog stila i aktuelnih dešavanja u društvu i politici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike