Slikarstvo kao opsesija, poezija i najintimnija ispovest: Tajne „Običnog maleckog sna“ Milutina Obradovića (FOTO)

24.05.2022

10:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba se sastoji od 25 eksponata urađenih u tehnici uljanih boja na platnu i predstavlja značajan likovni praznik za oči

Slikarstvo kao opsesija, poezija i najintimnija ispovest: Tajne „Običnog maleckog sna“ Milutina Obradovića (FOTO)
Milutin Obradović Promo/Nebojša Radović

Akademski slikar Milutin Obradović predstaviće u petak, 10. juna, u 19 časova, svoje slike u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Izložbu pod nazivom „Običan malecki san“ otvoriće naš istaknuti glumac Aleksandar Srećković Kubura, a ispred Doma Vojske prisutne će pozdraviti Jelena Knežević, viši kustos-načelnik galerije.

"Običan malecki san" Promo/Milutin Obradović
 

Milutin Obradović rođen je 1979. godine u Bijelom Polju. Diplomirao je na FLU na Cetinju 2002.

Obradović je pažnju na sebe i svoje stvaralaštvo skrenuo eksplozijom boja, emocija i strasti, pre svega motivom konja na svojim delima.

- Za mene je konj snaga, muškost, brižnost, te večiti simbol da će i najdalja budućnost rađati svoju budućnost - pojasnio je razlog dominacije tog motiva na svojim platnima ovaj jedinstveni umetnik.

"Običan malecki san" Promo/Milutin Obradović
 

Obradović je jedan od najzapaženijih slikara Crne Gore. Izlagao je u prestižnim galerijama u zemlji i regionu (Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini Rimu, Milanu, Parizu), a ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da je ovo prva Obradovićeva izložba nakon dve godine i šest meseci, koliko nije izlagao van svoje zemlje zbog pandemije.

Jedan od recenzenata Milutinovih kataloga, Aleksandra Popović, za njega kaže:

 - Za Milutina Obradovića slikarstvo nije zanimanje, već opsesija, poezija i najintimnija ispovest. On ne slika da bi stvarao, već da bi kao čovek opstao“.

Milutin Obradović Promo/ Nebojša Radović
 

Izložba „Običan malecki san“ sastoji se od 25 eksponata urađenih u tehnici uljanih boja na platnu i predstavlja značajan likovni praznik za oči koji će Obradović još jednom „pokloniti“ beogradskoj publici.

Izložba će biti otvorena do 30. juna, a nakon Beograda Obradović će svoju ozložbu predstaviti publici u Somboru, u decembru, u Kulturnom centru „Laza Kostic“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti