Suze na snimanju „Oluje“: Poslednji kadrovi potresne istinite priče o pogromu Srba iz Hrvatske (FOTO)

28.05.2022

10:10

0

Plan je da film na jesen počne da se prikazuje u bioskopima, dok će serija od 12 epizoda biti emitovana na proleće sledeće godine

Suze na snimanju „Oluje“: Poslednji kadrovi potresne istinite priče o pogromu Srba iz Hrvatske (FOTO)
Film Oluja - Copyright Tanjug/REC Media/Božidar Živanović

- Film „Oluja“, o pogromu Srba iz Hrvatske, čije se poslednje scene snimaju na planini Tari, dobar je način da ova važna istorijska tema za nas ostane zabeležena jer smo je svi malo zaboravili, setimo se s vremena na vreme, a kad ostane na filmskoj traci ostane za sva vremena i za neke buduće generacije -ističe reditelj filma Miloš Radunović i dodaje:

- Veoma sam zadovoljan, da je bilo lako - nije, prvo je potresna tema, a raditi takve stvari je i inače teško. Bukvalno smo imali situacije da ekipa plače, iako znamo o čemu se radi, ali je toliko potresno. Bolna je tema. Kad čovek radi komediju to je potpuno druga atmosfera, ali kad se radi ovako nešto, za šta znamo da je istorijski tačno, jer je naš scenario zasnovan na istinitim pričama i kad preživljavate sve to zajedno sa junacima filma, bude baš bolno - objasnio je reditelj.

Tanjug/REC Media/Božidar Živanović
 

On je naglasio da je velika odgovornost raditi ovakav film, jer nije reč o fikciji, već postoji oko 400.000 svedoka onoga što se desilo u Hrvatskoj.

Producent filma Vladan Anđelković kaže da je ekipa organizovana tako da se na najbolji mogući način predstavi sve ono što su preživeli Srbi tokom akcije "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

Tanjug/REC Media/Božidar Živanović
 

- Desila se jedna jako neobična i simbolična stvar. Život je dosta nepredvidiv pa je ovih dana tema zločin na Petrovačkoj cesti, na tom području između Bosanskog Petrovca i Ključa, gde je hrvatsko vazduhoplovstvo bombardovalo kolonu civila što je nezapamćen zločin. Mi sada snimamo te scene što je bilo planirano ranije, ali pogodilo se da baš ovih dana, kada je to tema, radimo taj deo filma - otkrio je Anđelković koji je naglasio je da su svi maksimalno skoncentrisani, osećaju težinu ovog projekta i važnost svega što se radi.

“Oluja”/Promo
 

Ljubiša Milišić, jedan od glumaca u ovom filmu, kaže da je imao dosta rodbine koja je u periodu "Oluje" izbegla iz Krajine, pa je iz prve ruke imao informacije o svemu što se dešavalo, što mu je znatno olakšalo pripremu za ulogu.

- Stevan koga igram je bio veseo čovek u vremenu pre „Oluje“, ali sa teškom sudbinom. Prošao je golgotu i ratovanja, i kolone, i svega. Jedna baš onako teška sudbina - ispričao je Milišić.

Glumac je naveo je da je velika privilegija učestvovati u ovakvom projektu koji će biti svedočanstvo o jednom vremenu koje nikada ne treba da se ponovi da će kroz ovaj film sve ostati u dubljem sećanju ovog naroda.

Tanjug/REC Media/Božidar Živanović
 

Snimanje filma "Oluja" počelo je u leto prošle godine i trenutno se snimaju završni kadrovi. Na čelu glumačke ekipe su Zlatan Vidović i Jovo Maksić, a igraju i Davor Janjić, Jelena Čović, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Ivan Vujić, Milica Stanković i drugi.

Ovo je prvi projekat srpske kinematografije o stradanju Srba u Hrvatskoj, u pogromu 1995. godine.

Uskoro se ulazi u postprodukciju, plan je da film na jesen počne da se prikazuje u bioskopima, dok će serija od 12 epizoda biti emitovana na proleće sledeće godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike