Prva fotografija Mirjane Karanović kao Dare iz Jasenovca: Detalji nastavka potresne priče (FOTO)

22.05.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću

Prva fotografija Mirjane Karanović kao Dare iz Jasenovca: Detalji nastavka potresne priče (FOTO)
dara (2) - Copyright 24sedam/ Promo/MCF/Tanjug/Dragan Kujundžić

Posle dugo odlaganja, u Crnoj Gori je počelo snimanje nastavka "Dare iz Jasenovca" pod nazivom "Zadarska kristalna noć".

Promo / MCF
 

Proslavljeni reditelj Predrag Gaga Antonijević se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac. Tim povodom Antonijević je otkrio detalje projekta:

- Film "Dara iz Jasenovca" se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima, kakva je bila njihova sudbina. Kroz seriju "Zadarska kristalna noć" to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno - ističe reditelj i dodaje:

Gaga Antonijević / Antonio Ahel/ATAImages
 

- Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu posle genocida počinjenog nad nama u Drugom svetskom ratu od strane fašističkog NDH - zaključuje Antonijević

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću, dok Daru, koja je kao devojčica u logoru gutala suze gledajući kako mučki ubijaju njenu majku, braću, rođake i komšije, igra Mirjana Karanović.

 

 

Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991. godine, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati.

- Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine - najavljuje Antonijević za Espreso.

Foto: Promo
 

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u "Oluji", pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su Srbi sa tog prostora gotovo izbrisani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike