Zlatan Vidović o snimanju „Dare iz Jasenovca“ i sceni koju neće zaboraviti: Neobična priča o drvenom krstu

21.02.2021

17:14 >> 19:23

0

Autor: Dejan Ćirić

To nije bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila., kaže glumac

Zlatan Vidović o snimanju „Dare iz Jasenovca“ i sceni koju neće zaboraviti: Neobična priča o drvenom krstu
Copyright Printscreen RTS

Zlatan Vidović koji u filmu tumači lik Mileta Ilića, Darinog oca, podelio je neverovatan detalj sa snimanja.

Mile Ilić je na početku rata razdvojen od svoje porodice i odveden u logor Jadnovno. On tu svakog dana zakopava leševe i strepi da u gomili ne pronađe nekoga iz svoje porodice. Slutnje se obistinjuju kada ugleda beživotna tela supruge Nade i sina Jova. Jedino što ga održava u životu jeste nada su Dara i mlađi sin Bude živi.

Zlatan Vidović je u jednom intervjuu istakao da mu je ovo bila najzahtevnija uloga do sada na filmu, ali da, koliko god je teško igrati takvu ulogu, toliko je za glumca i jako zahvalno.

– Igram Mileta Ilića, oca glavne junakinje, devojčice Dare, i to je do sada moja najteža uloga na filmu. Tema je teška, ali o njoj je zaista trebalo progovoriti. Žao mi je što nismo i ranije i što je to gurnuto u istorijski zapećak. Svi znamo šta je Jasenovac bio, a nikako se do sada nije desio veliki film koji će tu priču da prenese i da ostavi pečat. Ovaj film će ostati posle nas i biće zapisan u vremenu. Velika je čast igrati u takvom projektu. Svi na setu su bili predani dušom i telom tome, jer su shvatili značaj posla koji obavljamo – rekao je za „Novosti“ ovaj glumac, a prenosi „Telegraf“.

Promo / MCF

On je otkrio i da je na samom snimanju uradio nešto što mu se nikad ranije nije dogodilo.

– Jedna anegdota je ušla u film. Postoji scena kad ustaškom zapovedniku predajemo stvari koje smo našli kod leševa, a ja među leševima pronađem drveni krst. Scena je trebalo da se odvija tako da ja njemu dam krst, a on ga baci na mene i onda rez. Međutim, kad je kolega to uradio, krst se zalepio za moje grudi. Samo sam se okrenuo i stavio ga u džep. Krst je kasnije proigrao kroz čitav film. Nije to bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila – ispričao je Zlatan.

Zlatan Vidović je sa tri glavne uloge zaredom na sceni matičnog Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci dokazao da je u naponu glumačke snage. Na bisernu glumačku nisku nanizao je likove Jovana Dučića u istoimenom komadu, Raskoljnikova u „Zločinu i kazni“ i Ahmeda Nurudina u predstavi „Derviš i smrt“.

Promo/MCF

Umetnički put započeo je u rodnoj Gradiški, gde je završio osnovnu i srednju školu, glumu je usavršio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, da bi se na scenu grada na Savi povremeno vraćao kao glumac, ali i kao reditelj predstava „Ljubav“, „Migranti“ i „Kumovanje, ludom radovanje“.

Pročitajte još

Imao je uloge i u serijama „Meso“, „Kosti“ i „Hotel Balkan“, igrano-dokumentarnom TV filmu „Koridor ’92“, predstojećem filmu Nemanje Ćeranića „Lihvar“, kao i filmu poznatog američkog reditelja u kome je na Malti zaigrao sa Benom Kingslijem i Džozefom Fajnsom. U predstojećoj seriji „Pevačica“, rađenoj po nerešenom ubistvu Jelene Krsmanović, igraće glavnog detektiva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike