Zelenski, trag glamura i ni traga od Holivuda! I to je sve: Otvoren 75. Kanski festival (FOTO)

18.05.2022

05:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Najveća svetska filmska smotra trajaće do 28. maja, a za čuvenu „Zlatnu palmu“ takmičiće se 21 film

Zelenski, trag glamura i ni traga od Holivuda! I to je sve: Otvoren 75. Kanski festival (FOTO)
Kanski festival - Copyright Profimedia

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu otvoren je sinoć na čuvenoj Kroazeti.

Crveni tepih, glamur, ali ne onakav na kakav smo navikli, prisustvo filmskih zvezda, posetilaca i obožavalaca ovog festivala i sedme umetnosti, učinili su da se, posle perioda pandemije, festivalski sjaj vrati u ovaj grad na Azurnoj obali.

75. Kanski festival/Profimedia
 

Ipak, Holivud je u velikoj meri izostao, bar na ceremoniji otvaranja, pa smo od planetarno popularnih zvezda mogli da vidimo samo Džulijen Mur, Evu Longoriju i Foresta Vitakera. Da li će naredni dani jednog od najprestižnijeg filmskog festivala na svetu doneti zlatni sjaj koji se očekuje, ostaje da vidimo.

Džulijen Mur, 75. Kanski festival/Profimedia
 

Uprkos tome, predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima je kratko izjavio: "Jednostavno sam presrećan.“

Uz Lindona prisutni su bili i članovi ovogodišnjeg žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima su Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Eva Longoria, 75. Kanski festival/Profimedia
 

Najveća svetska filmska smotra trajaće do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa uz glamurozne zabave, iako je prvobitno najavljeno da ih neće biti, i, kako se svi nadaju, masovni povratak publike u bioskope.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Azanavisijusa „Rez“. Prvobitni naziv ovog ostvarenja bio je "Z", ali je reditelj odlučio da ga promeni zbog "simboličnog naboja" slova Z od početka rata u Ukrajini.

75. Kanski festival/Profimedia
 

Publika će imati priuliku da vidi i holivudske mega hitove kao što je „Top Gan: Maverik“ Toma Kruza, koji se po prvi put u svojoj tridesetgodišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu, a reditelj Baz Lurman predstaviće biografski film o Elvisu Presliju.

Oskarovac Forest Vitaker nagrađen je počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom „Radi mira“, koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

Forest Vitaker, 75. Kanski festival/Profimedia
 

S obzirom na to da je rat u Ukrajini svetska tema broj jedan, ni Kan u tom smislu nije izostao, a u debatama je dominirala priča o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu „Veliki diktator“ u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Volodimir Zelenski, 75. Kanski festival/Profimedia
 

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti, prisećajući se filmskih klasika poput „Apokalipsa danas“ Frensisa Forda Kopole i pomenutog „Velikog diktatora“ Čarlija Čaplina.

Francuski glumac Vensan Lendon je ovogodišnji predsednik žirija, a za čuvenu „Zlatnu palmu“ takmičiće se 21 film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike