Igor Stanković za 24sedam povodom učešća na Kanskom festivalu: Ovo je vrhunac moje karijere

08.02.2022

13:13

0

Autor: Dejan Ćirić

„Članstvo u ovakvoj vrsti žirija na najprestižnijem filmskom festivalu na svetu je zaista privilegija“, ističe direktor MegaCom filma i Kombank dvorane

Igor Stanković za 24sedam povodom učešća na Kanskom festivalu: Ovo je vrhunac moje karijere
3ee810b4-7997-8545-d584-f57667a71e9a - Copyright Igor Stanković Promo/MCF

Na predstojećem Filmskom festivalu u Kanu, koji će održati od 18. do 27. maja,  u okviru 54. izdanja programa „Petnaest dana autora“ Igor Stanković, direktor MegaCom Filma i Kombank dvorane, biće član žirija koja će dodeliti nagradu Europa Cinemas Label.

Nagradu u ovoj selekciji dodeljuje žiri sastavljen od četiri najznačajnija Europa Cinemas prikazivača u Evropi za tekuću godinu.

Igor Stanković ujedno i direktor Festivala Autorskog Filma, osnivač Kids Film Fest-a kao i idejni tvorac Dunav Film Fest-a.

Kan 2021 Promo/ Jugoslovenska kinoteka
 

Nagrada Europa Cinemas Label je koja se dodeljuje ima za cilj da produži promociju i distribuciju evropskih filmova. Nagrada je izuzetno značajna jer se filmu dodeljuje u trenutku njegovog premijernog prikazivanja na festivalu i pre prikazivanja u bioskopima. Ova nagrada mobiliše medije, distributere i prikazivače da uvrste evropske filmove na svoj repertoar i tako im produže bioskopski život.

Europa Cinemas je mreža bioskopa koja se fokusira na evropske filmove. Nastala je 1992. godine na inicijativu trideset bioskopskih prikazivača i danas je mreža od 1.231 bioskopa sa 3.083 bioskopskih dvorana koje se nalaze u 44 zemlje Evrope.

Plakat za prvi kanski festival, 1939/Profimedia
 

Igor Stanković za portal 24sedam ističe da mu je velika čast što će biti član žirija na ovom prestižnom festivalu i ne krije ponos zbog velikog profesionalnog uspeha:

- Iskreno, kao neko ko nije filmski autor, već je filmski profesionalac ovo je najveće priznanje za posao i sve ono što se radi vezano za film. Članstvo u ovakvoj vrsti žirija na najprestižnijem filmskom festivalu na svetu je zaista privilegija koju smatram vrhuncem svoje dosadašnje karijere - ističe Stanković.

Na pitanje kakva nova iskustva očekuje u Kanu i na koji način će se postaviti kao član žirija Stanković pre svega ističe kvalitet filmova:

- Očekujem dobra ostvarenja, uspešne dogovore oko filmova koji će se kasnije naći na repertoarima srpskih bioskopa, a pored toga i uživanje u žiriranju, upoznavanju filmskih autora i, na kraju, proglašenju pobednika. S obzirom na to da je u pitanju autorski program kanske selekcije, sigurno ću doživeti mnogo novih iskustava kroz filmski jezik i izraz, kao i kroz nove tendencije u filmu, naročito posle dve godine pandemije. Kao član žirija postaviću se tako da verujem će sigurno pobediti dobar film.

Kanski festival/ Profimedia
 

Kao neko ko je na čelu dve važne institucije vezane za film u Srbiji, MegaCom filma i Komabnk dvorane, Stanković veruje da će u Kanu uspeti da na adekvatan način predstavi srpsku kinematografiju:

- Najvažnije je da smo svesni da smo deo Evrope, istorijski značajan ali u današnjem kontekstu veoma mali deo Evrope koja nas prihvata, ali isto tako i mi moramo da se postavimo prema njoj. U Kan ću sigurno poneti spremnost na nove spoznaje, nova prijateljstva i kontakte i približavanje nas tom svetu kome činjenično pripadamo, a iz koga smo u nekom trenutku malo odlutali.

Za kraj razgovora Igor Stanković nam otkriva da li je, uprkos velikom iskustvu i profesionalizmu, zadržao fascinaciju filmskom magijom, filmskim zvezdama, glamurom, crvenim tepihom... svime što čini Kanski festival.

- Film je iluzija koja život čini lepšim i bez koje on ne bi bio ovako fascinantan kao što jeste. Puno toga iz filma pretačemo u život, a filmski autori puno toga iz života pretaču u film. Tako da je to neraskidiva veza u kojoj su obožavaoci sedme umetnosti uvek na dobitku - zaključuje Stanković.

Kanski festival 2021/Profimedia
 

Između ostalog, Igor Stanković je dobitnik najprestižnijih priznanja iz kulture i umetnosti među kojima su srebrna plaketa Jugoslovenske Kinoteke, Statue i Povelje Kapetan Miše Anastasijevića, a Francuska vlada ga je odlikovala ordenom u rangu Viteza umetnosti i književnosti.

U prethodnih dvadeset godina svog profesionalnog bavljenja filmskom distribucijom kompanija ispred koje je Igor Stanković, MCF MegaCom Film postala je lider i najveća srpska filmska kompanija. MCF pored kancelarija u svim zemljama regiona, jedina je srpski osnovana i vođena kompanija koja je ekskluzivni zastupnik, holivudskog studija Volt Dizni u okviru koga posluju i 20th Century Studio, Marvel Studios, Lucasfilm i drugi.

Kanski festival/ Profimedia
 

MegaCom Film sa kompanijama u svom vlasništvu Kombank dvoranom, bioskopom Vilin Grad kao i jedinim domaćim bioskopskim lancem CineGrandom predstavlja lidera i nezaobilaznog partnera filmske, medijske i kulturološke scene Srbije i celog regiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike