Ivan Bosiljčić potpuno neprepoznatljiv u novom filmu: Glumac u ulozi nepomične skulpture (FOTO)

22.04.2022

15:05

0

"Bilo mi je veoma izazovno da tumačim ulogu Lazara u projektu koji se razlikuje od mojih dosadašnjih angažmana, i tematski i po preovlađujućoj atmosferi", ističe popularni glumac

Ivan Bosiljčić potpuno neprepoznatljiv u novom filmu: Glumac u ulozi nepomične skulpture (FOTO)
Ivan Bosiljčić - Copyright Promo/Nemanja Živković

Ekipa „Senovitog Mediterana“ završila je drugi, završni deo snimanja na lokacijama u Grčkoj, a poslednja klapa pala je 9. aprila, na kikladskom ostrvu Folegandros.

„Senoviti Mediteran“ je sniman i na lokacijama na Santoriniju i, ranije, tokom jula 2021. godine, u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Belom Blatu i Banoštoru.

Filmski centar Srbije je ovaj projekat podržao u maju 2019. godine, u konkursnoj kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Foto:Milan Kolarski
 

- Na "Senovitom Mediteranu" radimo već dugo, i zahvaljujući situaciji sa kovidom imali smo odlaganja koja su uticala na tok produkcije. U tom smislu morali smo biti spremni da činimo ustupke i dovoljno fleksibilni za promene, koje ja uvek doživljavam kao kreativni izazov. Sa ove tačke sam prezadovoljan odlukom da deo produkcije uradimo u Novom Sadu, i moram priznati da mi je Novi Sad pružio u kreativnom pogledu prilično mnogo – počevši od saradnje sa sjajnom ekipom scenografa koji su napravili zaista izuzetne enterijere na Petrovaradinskoj tvrđavi, u koje smo smestili ovu priču - izjavio je za sajt Filmskog centra Srbije, reditelj Ivan Jović.

Pored Novog Sada, film je sniman i u Grčkoj.

- O lokacijama u Grčkoj nema se šta reći – one su po svojim geografskim i kulturnim odlikama same po sebi izuzetne i filmski neverovatno ubedljive. Osećam potrebu da se zahvalim ekipi koja je i jedne i druge sa mnom osvajala – jer to je zaista najtačnija reč. Kao što je trebalo osvojiti lagume ispod Petrovaradina i napraviti od njih poseban filmski svet, tako je trebalo preploviti vrlo neprijatno more da bi se snimile scene pod udarima vetra na ostrvu kakvo je Folegandros, koje nije baš usput, i sa kog naposletku nismo uspeli na vreme ni da se vratimo zbog vremenskih uslova - rekao je reditelj.

Foto:Milan Kolarski
 

Iza ovog filmskog projekta stoji produkcijska kuća Terirem.

Režiju „Senovitog Mediterana“ potpisuje Ivan Jović, scenario Monja Jović, direktor fotografije je Simon Tanšek, dok montažu radi Aleksandar Jaćić.

Scenografija i kostim povereni su ekipi iz novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (Mladen Stojanović, Željko Piškorić, Marina Sremac, Senka Ranosavljević).

Enterijeri su kreirani u lagumima Petrovaradinske tvrđave, i predstavljaju poseban, likovno izazovan rad scenografa Mladena Stojanovića i Željka Piškorića, kojim su odgovorili na specifične zahteve autora projekta.

Autor Ivan Jović  zamislio je film začudne atmosfere, koja se gradi kroz neobične kikladske pejzaže i na koju se nadovezuju karakteristična rešenja u enterijerima.

Foto:Milan Kolarski
 

Priča filma prati Lazara, koji se, nakon niza godina koje je proveo kao putujući ulični umetnik, igrajući nepomičnu skulpturu, obreo i na malom mediteranskom ostrvu. U njemu se javlja čežnja za povratkom kući, ali njegov odlazak sa ostrva komplikuje se nemogućnošću sporazumevanja sa ostrvskom administracijom.

Klaustrofobično zarobljen u pomerenoj kafkijanskoj realnosti, Lazar obilazi od jednog do drugog službenika na ostrvu, strpljivo odgovara na pitanja i ispunjava njihove zahteve. Mučno sakupljanje dokumentacije prerasta u preispitivanja smisla života, dubokih tajni skrivenih od samog sebe.

Ivan Bosiljčić / Promo Nemanja Živković
 

Glavnu ulogu u filmu, pantomimičara Lazara, tumači naš popularni gumac Ivan Bosiljčić.

- Bilo mi je veoma izazovno da tumačim ulogu Lazara u projektu koji se razlikuje od mojih dosadašnjih angažmana, i tematski i po preovlađujućoj atmosferi - otkriva Bosiljčić.

On je dodao da je prilikom rada na ovoj ulozi koristio različita glumačka iskustva.

- Osetio sam da imam priliku da u ovom radu pokažem sad već nataloženo ne samo glumačko već i određeno duhovno iskustvo i da upotrebim i ono što sam poneo iz pozorišta. U tom smislu su za glumca ovakvi projekti dragoceni. Rad sa Ivanom Jovićem se pokazao kao izuzetno detaljan. Svaki dijalog smo produbljivali, i pripreme za snimanje bile su veoma opsežne za svakog učesnika. Zahvaljujući saradnicima nijednog trenutka nisam osetio opterećenje. Možda bi najtačnija reč bila radost, radost u radu i osećanje istinske slobode i dubinske glumačke kreacije - izjavio je Bosiljčić.

Promo/Nemanja Živković
 

Pored Bosiljčića, u „Senovitom Mediteranu“ glume: Žarko Radić, Nebojša Dugalić, Judita Franković Brdar, Bojan Žirović, Anđela Popović, Ana Ćuk, Dejan Stojaković, a u ekipi se ističu novosadski glumci: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, kao i Marina Medenica.

Scenaristkinja Monja Jović ističe da je uvek je uzbudljivo i na momente možda čak i emotivno izazovno gledati kako drugi oživljavaju reči koje ste jednom stavili na papir.

Film „Senoviti Mediteran“ je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Kreativne Evrope – Medije i SEE Cinema Network-a. Koprodukcijski je u projekat uključena atinska producentska kuća Viewmaster films, koja je radila i na filmu „Božji čovek“. „Senoviti Mediteran“ je ušao u fazu postprodukcije, nakon čega ga očekuje festivalski život i bioskopska distribucija. Premijera filma se očekuje tokom 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike