Nebojša Dugalić: Ako ženi dam slobodu preko nama shvatljive mere, samo tako dokazujem da je istinski volim

25.02.2022

17:30

0

Film "Strahinja Banović" tretira savremeni trenutak velike svetske krize u vezi sa putevima migranata koji su se našli između svoje zemlje i sveta u koji pokušavaju da pobegnu

Nebojša Dugalić: Ako ženi dam slobodu preko nama shvatljive mere, samo tako dokazujem da je istinski volim
Tan2022-2-24_101044860_4 - Copyright Nebojša Dugalić Tanjug/Dragan Kujundžić

Gost nove epizode video-serijala Tanjug "Reflektor" bio je glumac Nebojša Dugalić, koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Strahinja Banović", koji ima premijeru 25. februara na otvaranju FEST-a, kao i o mjuziklu "Jadnici".


Dugalić je rekao da mu je u filmu reditelja Stefana Arsenijevića pripala mala uloga, odnosno "dosta sadržajna epizoda" taksiste koji prevozi migrante sticajem životnih okolnosti jer se mora baviti ilegalnim poslovima da bi preživeo i odškolovao decu.

- Film tretira savremeni trenutak velike svetske krize u vezi sa putevima migranata koji su se našli između svoje zemlje i sveta u koji pokušavaju da pobegnu. Zanimljiva vizura tretmana te teme je činjenica da je ispričana kroz perspektivu naše narodne pesme ''Banović Strahinja'' - rekao je Dugalić.
Nebojša Dugalić Tanjug/Dragan Kujundžić
 


Prema njegovim rečima, Arsenijevićev film preispituje kako naša srednjovekovna priča funkcioniše kad se otelotvori u našem dobu i šta znači kriterijum čojstva u ovom vremenu.

- Pesma nema pandana u svetskoj književnosti, tako nešto niko nikada nije napisao, a mi gledamo tu priču izmeštenu u drugi kontekst i trenutak i vidimo kako je možda put spasenja svakog vremena vraćanje dobrim, lekovitim, spasonosnim merama čovečnosti - ocenio je glumac.

Dugalić je rekao da pesma "Banović Strahinja" nije samo priča o praštanju nego je mnogo dublja, ontološka je i tiče se celog bića.

Kada nekome praštamo, to činimo povodom prestupa učinjenog prema nama, a Dugalić ističe da je ovde reč o nečemu dubljem - dopuštenju iz bezuslovne ljubavi, dopuštenju drugome da ima apsolutnu slobodu ma koliko za nas bila bolna.

Nebojša Dugalić Tanjug/Dragan Kujundžić
 


- To je pravi ispit svake ljubavi. Banović Strahinja ne samo da prašta, on pre svega voli i postupa po logici: ako ženi koju volim dam slobodu preko nama shvatljive mere, samo tako dokazujem da je istinski volim - smatra Dugalić.

Glumac se prisetio reči direktora festivala u Karlovim Varima, gde je "Strahinja Banović" prošle godine premijerno prikazan, koji je potpuno oduševljen rekao: "Gledao sam hiljade filmova i mislio sam da znam sve moguće zaplete, preokrete, ishode, a kad sam ovo video, nisam mogao da verujem."

- To mi je bilo drago. To je možda bio dobar obrazac kako ono najbolje iz naše tradicije, najubedljivije, najmoćnije, možemo kroz kontekstualizaciju učiniti vidljivim i svetu - naglasio je Dugalić.

Nebojša Dugalić, film "Strahinja Banović/Promo
 

Povodom obnovljenog mjuzikla "Jadnici" u Operi i teatru "Madlenijanum", gde igra glavnu ulogu Žana Valžana, Dugalić je istakao da je jako zahtevno pevački i glumački igrati u jedinoj postavci svetski čuvene predstave po delu Viktora Igoa trenutno na Balkanu.


- Zaista je spektakl sa mnogo glumaca, pevača, statista, velikim horom i igračima na sceni. Deluje izuzetno moćno i svaku put se predstava rasproda. Nadam se da će živeti - zaključio je glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike