Festival igre: Spektakl u Ateljeu 212; plesačica koja igra u pepelu

06.11.2020

16:38 >> 10:12

0

Autor: Dejan Ćirić

Nova faza 17. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI) biće nastavljena sutra uveče na velikoj sceni Ateljea 212, izvođenjem predstave Pepeo” iz Francuske

Festival igre: Spektakl u Ateljeu 212; plesačica koja igra u pepelu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung naglasila je da će 17. BFI zbog pandemije trajati, u raznim etapama, sve do maja 2021. godine i nada se da neće imati daljih problema, a da ne odustaju ni od jednog naslova koje su utvrdili za svoj program.

Jung je predstavila najnoviju produkciju “Pepeo” u režiji i koreografiji Orelijena Borija, koji je i umetnički direktor Kompanije 111, a jedinu ulogu u plesnom komadu ima plesačica Šantala Šivalingapa, rodom iz Indije.

– Umetnica je došla u Srbiju, posle punih sedam meseci neigranja, samo zbog ove predstave, iako su svi ostali njeni nastupi na turnejama otkazani za ovu godinu. Ona nije odustala od Beograda, na čemu sam joj beskrajno zahvalna – otkrila je direktorka BFI.

Tanjug/Sava Radovanović

Tokom dana, veliki šleper koji će istovariti sav materijal za predstavu, je stigao u Atelje 212, a plesačica iz Indije zaista u tom komadu igra u – pepelu.

Zbog epidemiološke situacije, samo 150 karata je pušteno u prodaju u Ateljeu 212, ali predstava može i da se direktno prati onlajn putem društvenih mreža BFI.

– Osećam se kao kornjača koja je provirila svoju glavu nakon 7 meseci, jer se toliko nisam susrela sa publikom – nadahnuto je priznala Šivalingapa i pritom bila oduševljena što je svog reditelja-koreografa Boria takođe tek sada videla nakon toliko vremena, a njihov je susret bio veoma srdačan.

– Komad “Pepeo” je u mom srcu i volim da ga igram iz više razloga – pre svega volim ples, koji je sa mnom od mog najranijeg detinjstva, jer je moja majka takođe bila plesačica. Za mene je ovaj projekat veoma dragocen, kao hod po žici ili konopcu, i svašta se može dogoditi na tom putovanju, koje je zaista pravo meditativno iskustvo – kazala je umetnica.

Tanjug/Sava Radovanović

Ona je, inače, učila klasičnu indijsku igru pod nazivom „Kučipudi“ stil, kao sasvim mala, upravo od svoje majke, a reč je o igri koja pripoveda o indijskoj mitologiji. Plesačica je zajedno sa rediteljem postepeno radila na stvaranju ove predstave, koja je tokom samog procesa dobijala svoj oblik i okvir, kroz razgovore.

Šivalingapa je imala priliku da sarađuje sa nekim od najvažnijih umetnika svetskog pozorišnog univerzuma – Morisom Bežarom, Piterom Brukom, Barbatasom, Pinom Bauš, a danas je međunarodno priznata kao retka igračica – ambasador Kučipudija, prva dobitnica nagrade Besi (2013) za južno-azijski stil igre, što predstavlja njen Kučipudi solo „Šiva Ganga”.

Reditelj i koreograf Bori je rođen u mestu Kolmar u Francuskoj, trenutno živi u Tuluzu, ali radi širom sveta.

– Kada radite novi projekat, uvek se suočavate sa nečim potpuno nepoznatim, kao i Šantala, i ona se susretala sa nečim novim – započinje umetničku priču o predstavi Bori.

– U mom radu je prostor apsolutno najvažniji element, a sa Šantalom je zadovoljstvo raditi, saradnja sa njom je posebna. Sećam se da sam video njen ples još 1997. godine kada je imala svega 17 godina, i ne sećam se uopšte same predstave niti naziva, samo se sećam njene igre – priznaje reditelj.

Tanjug/Sava Radovanović

„Pepeo” je poslednji deo trilogije ženskih portreta, nakon komada „Questcequetudeviens?” (2008) i „Pleksus” (2012) istog autora, a u ovom serijalu za polaznu ideju nije uzimao prostor, već ženu, osobu sa pričom, živo biće koje se razvija kroz igru. Šiva, božanstvo igre, prema zapisima, ima preko hiljadu imena: ona je božanstvo stvaranja i uništenja, gospodarica kremacije koja svoje telo prekriva pepelom.

Za reditelja igra je umetnost, teatar, antička forma, i pred svima se nalazi kao poklon. On se osvrnuo i na svoju povezanost sa umetnicima iz Srbije i Beograda.

– Beograd je veoma važan za mene i moju karijeru, jer sam upoznao u Tuluzu Mladena Materića, koji me je naučio o režiji i uveo u pozorišni svet, a do tada, teatar je za mene bio kao u nekoj magli – objašnjava Bori, koji je pre skoro 17 godina bio u Beogradu, na BITEF-u, zahvaljujući Jovanu Ćirilovu.

Reditelj je otkrio da je odrastao na filmovima Emira Kusturice, koje je, kaže, odmah zavoleo.

Direktorka BFI Jung je zvanično objavila da je predstava “Fuga” iz Izraela, kompanije Inbal Pinto, Tel Aviv, morala za sada biti otkazana, odnosno odložena za bolje dane, a trebalo je da bude izvedena u novembru u BDP-u, dok će ostale produkcije ići po planu i sledeća je 9.11. na sceni Madlenianuma – “Gracije” iz Venecije, kompanije Silvije Gribaudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike