U iščekivanju večerašnje ceremonije: Dodeljeni počasni Oskari (FOTO)

27.03.2022

13:01

0

Preuzimajući nagradu Semjuel L. Džekson je zahvalio svojoj porodici, poslovnim partnerima i svakoj osobi koja je ikada kupila kartu za bilo koji od njegovih filmova

U iščekivanju večerašnje ceremonije: Dodeljeni počasni Oskari (FOTO)
profimedia-0673367073 - Copyright Semjuel L. Džekson, Liv Ulman i Deni Glover/Profimedia

U Los Anđelesu će večeras biti održana 94. svečana dodela Oskara, na kojoj ove godine film "Moć psa" novozelandske rediteljke Džejn Kempion ima ukupno 12 nominacija.

Holivud je najglamurozniji vikend u Holivudu otpočeo dodelom počasnog Oskara za životno delo Semjuelu L. Džeksonu (73) i drugim veteranima filmske industrije, za decenije posvećenosti filmskom i humanitarnom radu.

Džekson je bio među dobitnicima godišnjih nagrada "Governors Awards" Akademije filmske umetnosti i nauke, koja će večeras dodeliti Oskare za najbolji film i druge kategorije.

Glumac Denzel Vošington (67) predstavio je Džeksona istakavši kako se pojavio u 152 filma koji su zaradili više od 27 milijardi dolara na bioskopskim blagajnama tokom pet decenija.

Semjuel L. Džekson i Denzel Vošington/Profimedia
 

Među njima, Džekson je glumio Nika Fjurija u filmovima o superjunacima "Osvetnici" i bio je nominovan za Oskara za ulogu ubice u drami "Pulp Fiction" redatelja Kventina Tarantina iz 1994. godine.

Preuzimajući nagradu, Džekson je zahvalio svojoj porodici, poslovnim partnerima i svakoj osobi koja je ikada kupila kartu za bilo koji od njegovih filmova.

- Pokušao sam da zabavim publiku na način na koji je Holivud zabavljao mene i naterati je da zaborave svoje živote na nekoliko sati, budu oduševljeni, zadivljeni ili uzbuđeni - rekao je čuveni glumac.

Zvezda filma "Smrtonosno oružje" Deni Glover (75) dobio je humanitarnu nagradu "Jean Hersholt" za svoj rad na poštovanju ljudskih prava. Uporedo s glumačkom karijerom, Glover je vodio kampanju za različite ciljeve - od pokreta za građanska prava u SAD do ukidanja aparthejda u Južnoj Africi. Sada obavlja dužnost ambasadora dobre volje za UNICEF.

Semjuel L. Džekson/Profimedia
 

Scenaristkinja i redateljka Ilejn Mej i norveška glumica Liv Ulman takođe su dobile počasne Oskare.

Ulmanova je često sarađivala sa švedskim rediteljem Ingmarom Bergmanom i igrala u filmovima među kojima su "Persona", "Anina strast" i "Krici i šaputanja". Bila je nominovana za najbolju glumicu za film "Emigranti" iz 1971. i film "Licem u lice" iz 1976. godine.

Mej je nominovana za Oskara za najbolji adaptirani scenario za filmove "Nebo može da čeka" iz 1978. i "Predsedničke boje" iz 1999. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike