Čuveni jugoslovenski klasik osvaja Francusku: "Ko to tamo peva" u više od 50 bioskopa

22.06.2021

11:03 >> 11:17

0

Autor: M. Cukić

Izvor: Tanjug

Kultno ostvarenje već uveliko obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa više od 3.000 gledalaca za samo tri nedelje prikazivanja

Čuveni jugoslovenski klasik osvaja Francusku: "Ko to tamo peva" u više od 50 bioskopa
Printscreen/Youtube

Antologijski film “Ko to tamo peva” (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, u produkciji Centar Filma, nakon selekcije u zvaničnom programu “Kan klasik” Kanskog festivala 2020, osvaja bioskope širom Francuske tokom ove godine, saopšteno je iz produkcije ostvarenja.

Digitalno restaurisana verzija neprolazne tragikomedije, proglašene za najbolji srpski i jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa nakon karantina, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Profimedia

Kultno ostvarenje već uveliko obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa više od 3.000 gledalaca za samo tri nedelje prikazivanja i nastavlja put privlačenja evropskog auditorijuma sa rezervisanih više od 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

“Ko to tamo peva” je tokom 2020, dakle 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svetskom filmskom festivalu u Kanu, gde je osvojio nagradu publike, selektovan u programu “Kan klasik”, koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala.

Pored filma “Ko to tamo peva”, u prošlogodišnjem izdanju bili su odabrani i filmovi “Raspoloženi za ljubav” reditelja Vong Kar-Vai-a, “Ulica” Federika Felinija, “Akatone” Pjer Paolo Pazolinija, “Pripremite maramice” autora Bertrana Blijea i drugi.

Profimedia

– Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije – izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar Film-a.

Film “Ko to tamo peva” digitalno je restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta “A1 Kinoteka” koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1.

Dušan Kovačević je svojevremeno pričao, a onda je podsetio javnost na nedavnoj promociji njegove knjige poezije “Ja to tamo pevam”, da je inspiraciju za pisanje scenarija filma dobio iz jedne novinske vesti, gde je pisalo da je u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine pogođen jedan putnički autobus rano ujutru i da su svi putnici izginuli.

Uvek se pisac pitao šta li su svi oni tražili na jednom mestu u to vreme da ih je sudbina tako zahvatila da svi zajedno izgube glavu.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti